Toimintakykyinen tekijä: Arlalla madalletaan liikkumisen kynnystä monin keinoin
Urheilugaalassa Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi vuonna 2023 valittu elintarvikeyhtiö Arla viettää jopa pikkujoulut sporttisessa hengessä. Sipoon meijerin Walk to the Moon -liikuntahaaste puolestaan innosti arlalaiset 380 000 kilometrin kävelylle kuuhun.
Arlan henkilöstöä on kannustettu liikunnan pariin jo vuosikymmenten ajan. Toimintatapa juontaa juurensa yrityksen perustajasukuun Ingmaneihin, jotka tunnettiin aktiivisina liikkujina. Siksi ei ollut yllätys, että nykyisen tuotantolaitoksen valmistuessa Söderkullaan vuonna 1992 rakennuksesta löytyivät kuntosali ja uima-allas.
– Yhä tänä päivänä meijerimme saunaosasto uima-altaineen on ainutlaatuinen tarjoama, josta saamme paljon kyselyjä, Arla Oy:n henkilöstöjohtaja Maija Tantere myhäilee.
Fyysisen kunnon ylläpitäminen nähdään Arlalla osana henkilöstön kokonaisvaltaista hyvinvointia.
– Tavoitteenamme on madaltaa kynnystä liikkumisen aloittamiseen helposti osana arkea, ja pyrimme myös avittamaan liikunnallisuuden ylläpitämistä. Hyvinvoiva ja itsestään huolta pitävä työntekijä on työnantajankin etu. Kun ihminen voi kokonaisvaltaisesti hyvin, hän jaksaa paremmin myös töissä, Maija Tantere kiteyttää.
Aktiviteetteja työn kuormittavuuden mukaan
Työpaikan yhteydessä olevilla liikuntatiloilla helpotetaan arjen aikatauluhaasteita, koska liikuntaa pääsee harrastamaan saman tien ilman siirtymiseen kuluvaa aikaa. Hyvät peseytymis- ja pukeutumistilat sekä asianmukainen polkupyörien säilytyspaikka mahdollistavat myös työmatkaliikunnan.
Toimistotöissä lisääntyneen istumisen vastapainoksi työntekijät voivat hyödyntää online-kokouksiin kävelymattoa. Erilaiset liikkuvuutta tukevat välineet, kuten jumppakepit, leuanvetotelineet ja toimistokäyttöön suunnittelut jumppapallot, ovat mutkaton tapa vetreytyä ja pitää mielessä myös työergonomia.
Maija Tantereen mukaan eri henkilöstöryhmät huomioidaan liikunnallisissa tukitoimissa, sillä työ meijerissä voi olla eri tavalla kuormittavaa sen mukaan, millaisissa tehtävissä työskentelee.
– Toimistotehtävissä työskenteleviä pyritään aktivoimaan liikkumaan työpäivän lomassa. Tuotannon ja logistiikan tehtävissä liikkumista tapahtuu luonnostaan, jolloin on tärkeää huolehtia riittävistä tauoista, palauttavista liikkeistä sekä muun liikunnan sovittamisesta tukemaan jaksamista. Yhdessä työfysioterapeutin kanssa mietimme kokonaisuutta, ja työterveyden palvelut ovat käytettävissä yksilöllisiä ratkaisuja haettaessa.
Kuu taivaalta, rantalentistä pikkujouluissa
Yksi osa työnantajan tarjoamaa liikunnallista palettia ja hyväksi koettu keino henkilöstön aktivointiin ovat erilaiset lajikokeilut sekä tempaukset. Esimerkiksi tänä vuonna Pariisin olympialaiset tulevat näkymään Arlan liikuntavuodessa.
– Viime vuonna esiteltiin virtuaalinen vesijumppa uimareiden iloksi ja tälle vuodelle on tullut toiveita uimatekniikkakoulun järjestämisestä, Maija Tantere kertoo.
Joskus tavoitellaan jopa kuuta taivaalta! Walk to the Moon -liikuntahaaste muutama vuosi sitten syntyi tarpeesta kehittää koronapandemian aikana uudenlaista työhyvinvointia ja lisätä yhteisöllisyyttä.
Tammikuussa 2021 käynnistyneen tempauksen tavoitteena oli saavuttaa kuu eli kerryttää 380 000 kilometriä juosten, kävellen, hiihtäen, pyöräillen tai muulla tavoin liikkuen. Henkilöstö tuli mukaan antaumuksella.
– Tempaus herätti suurta kiinnostusta kansainvälisessä Arla-perheessä, jolla on liiketoimintaa yli 20 maassa. Siitä poiki sittemmin globaali kuukävelyhaaste, Maija Tantere iloitsee.
Hän kertoo, että liikuntaideoita jaetaan eri maiden yksiköiden kanssa ja toisten tekemisistä voidaan ottaa oppia. Siinä missä esimerkiksi Suomessa hiihdetään, kollegat Isossa-Britanniassa kunnostautuvat maantiepyöräilyn parissa.
Sporttiset arlalaiset eivät malttaneet pysyä paikoillaan edes pikkujouluissa, vaan varpaat upotettiin hiekkaan Salmisaaren Biitsillä rantalentopallopelin tiimellykseen. Haluttiin pitää rennosti hauskaa ja selättää yhdessä marraskuun pimeyttä uusia liikuntalajeja kokeilemalla. Kuka tutustui kiipeilyyn, kuka pilatekseen, keilaukseen tai pöytäfutikseen.
Työkaverit tsemppaavat tosiaan
Arlalla tehdään vuosittain henkilöstöliikunnan suunnitelma yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Suunnitelma pohjautuu Suomen aktiivisin työpaikka -kartoitukseen, jossa liikunnan toteutusta arvioidaan yhdeksällä eri osa-alueella. Niitä ovat muun muassa liikunnan olosuhteet ja liikuntapalvelut, henkilöstön liikunta-aktiivisuus sekä yhteistyö työterveyshuollon kanssa.
– Tulosraportti käydään läpi ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Samalla saamme vinkkejä toimintamme kehittämiseen.
Henkilöstöliikunnan suunnitelmaan kuuluu myös arviointi tehtyjen panostusten vaikuttavuudesta, jota Arlalla seurataan muun muassa hyödyntämällä HeiaHeia-hyvinvointisovelluksen tuottamaa päivä- ja viikkodataa.
Maija Tantere kertoo sovelluksen mahdollistaneen paitsi Arlan erilaiset liikuntakampanjat myös tarjoavan oivan alustan sosiaaliseen kanssakäymiseen ja tsemppaamiseen työkavereiden kesken. Ei nimittäin pelkästään työnantaja, vaan myös työkaverit kannustavat toisiaan liikkumaan.
– Liikunta-aktiviteettien jakamisen kautta olemme oppineet paljon uutta toisiltamme. On virinnyt monia kiinnostavia keskusteluja lounasravintolassa ja työpaikan taukohuoneissa.
Energinen olo työpäivän jälkeenkin
Tänä vuonna Arlalla keskitytään hyvinvoinnin ja liikunnan saralla arjen hallintaa lisääviin työvälineisiin ja toimenpiteisiin. Näin pystytään pitämään paremmin yllä työn ja vapaa-ajan tasapainoa.
– Käytännössä se tarkoittaa panostamista muun muassa työaikajärjestelyihin sekä parempaan työvuorosuunnitteluun, jotta hyvä arki toteutuisi myös vuorotöitä tehtäessä. Kiinnitämme myös huomioita kokouskäytäntöihin ja taukoihin sekä keinoihin, jotka edistävät palautumista jo työpäivän aikana.
– Tavoitteena on, että työntekijät ovat energisiä siirtyessään työpäivän päätteeksi kotiin ja vapaa-ajan viettoon, Maija Tantere sanoo.
Arlan vinkit muille:
- Hyödyntäkää Suomen aktiivisin työpaikka -kartoitusta toimintanne arvioimiseen
- Osallistakaa henkilöstö liikunta-aktiviteettien suunnitteluun – saatte oman näköistä tekemistä, jolle löytyy myös kysyntää
- Madaltakaa liikunnan aloittamiskynnystä rennoilla lajikokeiluilla ja hauskoilla haasteilla
- Tarjotkaa työarjen lomaan liikkuvuutta tukevia välineitä ja tiloja
- Ottakaa työterveys kumppaniksi liikunnan tukemiseen
Arla on EK:n jäsenliitto Elintarviketeollisuusliiton jäsenyritys.