Trump leikkii tulella – kauppasodan uhka kasvaa

02.03.2018

Yhdysvaltojen presidentti Trump ilmoitti eilen haluavansa asettaa ensi viikolla teräkselle 25 % ja alumiinille 10 % tullit. Presidentin ilmoitus otettiin järkyttyneinä vastaan USA:n kauppakumppanimaissa. EU oli jo etukäteen ilmoittanut, että se ryhtyy vastatoimiin, jos joutuu USA:n rajoitusten kohteeksi.

Komissiolla on hihassaan mm. suunnitelma asettaa yhdysvaltalaiselle viskille, appelsiinimehulle ja moottoripyörille tuontirajoituksia. Myös muut maat harkitsevat vastatoimiin ryhtymistä. Jos Trump tekee virallisen päätöksen asiasta ensi viikolla, johtaa se kaupparajoitusten kierteeseen.

USA:han kohdistettavien toimien lisäksi EU joutuu harkitsemaan myös omia suojatoimia teräkselle, koska USA:n markkina sulkeutuu ja sekoittaa teräksen globaalia markkinaa. Suojatoimiin ryhtyminen kiristäisi taas EU:n välejä muiden isojen teräsvalmistajien kuten Kiinan, Brasilian, Korean ja Japanin kanssa.

Jos suojatoimet halutaan, joutuu EU ensi ensin aloittamaan oman suojatoimitutkinnan, joka kestää korkeintaan 11 kuukautta. Kuitenkin hyvin nopeasti tutkinnan aloittamisen jälkeen EU pystyisi asettamaan jo väliaikaiset tuontirajoitukset. Suojatoimi kohdistuisi kaikkiin maihin. On spekuloitu, että USA haluaa juuri tätä. Jos sekä USA että EU lähtevät aggressiivisemmin rajoittamaan teräksen tuontia, Kiinan on pakko kohdata omat teräksen ylikapasiteettiongelmat.

USA:n toimet viedään tietenkin myös WTO:n riitojenratkaisuun, mutta prosessi tulee viemään jonkin aikaa. Trumpin tuleva päätös asettaa tuontirajoituksia teräkselle ja alumiinille kansallisen turvallisuuden nimissä tulee myös avaamaan kauppapolitiikan pandoran lippaan, jos muut maat lähtevät käyttämään samaa perustetta tuonnin rajoittamiseksi.