Uutta osaamista oppisopimuksella – vinkkejä yrityksille ja yrittäjille

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yritykselle monia mahdollisuuksia rekrytoinnin ja osaamisen kehittämisen tueksi. Oppisopimusta voidaan käyttää myös pk-yritysten omistajanvaihdostilanteissa tai yrittäjän omassa koulutuksessa.

Oppisopimus on oivallinen osaamisen hankkimisen tapa sekä työnantajalle, työntekijälle ja yrittäjälle. Sitä voidaan käyttää myös rekrytointivaiheessa esimerkiksi siten, että opiskelija aloittaa ensin työpaikalla koulutukseen kuuluvan koulutussopimusjakson. Koulutussopimus tehdään oppilaitoksen ja yrityksen välillä ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskelija opiskelee ohjatusti työpaikalla tutkintoon kuuluvia tavoitteita tekemällä käytännön työtehtäviä. Uutta on joustava mahdollisuus yhdistää ei-työsopimukseen perustuva koulutussopimus ja oppisopimus.

Täsmäkoulutusta tarpeeseen

Oppisopimus sopii hyvin uuden osaamisen hankkimiseen työuran eri vaiheissa. Uutta on, että oppisopimus voidaan tehdä nyt myös lyhyeksi ajaksi. Tutkinnon sijaan tavoitteena voi olla tutkinnon osa. Oppisopimus perustuu työsopimukseen ja opiskelijalle maksetaan työehtosopimuksessa määriteltyä palkkaa. Työnantaja voi saada oppisopimuksessa koulutuskorvausta oppilaitoksesta ja palkkatukea, jos TE-hallinnon edellytykset sille täyttyvät.

EK:n johtava asiantuntija Mirja Hannula kokosi yrityksille ja yrittäjille vinkit mistä lähteä liikkeelle:

  • Ota yhteyttä ammatilliseen oppilaitokseen, josta saat neuvontaa ja opastusta. Pyydä oppilaitoksen edustaja esittelemään erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.
  • Oppisopimuksella on mahdollista opiskella ammatillisia perustutkintoja, ammatti- tai erikoisammattitutkintoja tai niiden osia.
  • Kun päätös yhteistyöstä oppilaitoksen kanssa on tehty, oppilaitos perehdyttää ja kouluttaa yrityksen edustajat ja työpaikkaohjaajat.
  • Ohjaan.fi sivustolla on koottuna yrityksille tietoa uudistuneesta ammatillisesta koulutuksesta, koulutussopimuksesta ja oppisopimuksesta
  • 10 askelta onnistumiseen -infopakettiin on koottu askeleet, miten päästä alkuun.