Yksityisellä varhaiskasvatusalalla riittää kasvuhalua – selkeää palvelusetelilainsäädäntöä tarvitaan

25.03.2025

Varhaiskasvatusyritykset ovat vastanneet useiden kuntien varhaiskasvatuspalveluiden kasvutarpeisiin investoimalla uusiin päiväkotirakennuksiin ja käynnistämällä palvelun lukuisilla kasvualueilla. Yhteistyö kuntien kanssa on ollut hyvää, ja yksityinen verkosto on luonteva osa kuntien palveluverkkoa. Selkänoja kuitenkin puuttuu palvelusetelilainsäädännön puuttuessa, sanoo yksityistä varhaiskasvatusalaa edustavan Norlandia päiväkotien maajohtaja Miia Kollin.

Yritykset ovat Suomen kasvukäänteen ytimessä. Kysyimme Miia Kollinilta, millaisia toimia kasvun käynnistämiseksi nyt tarvittaisiin.

Millä alalla yritys toimii?

Yritys toimii valtakunnallisena yksityisen varhaiskasvatuspalvelun tuottajana.

Mikä on yrityksen suurin kasvun este?

Merkittävä kasvun este on luonnollisesti syntyvyyden lasku ja ennuste. Toisaalta lasten osallistumisaste varhaiskasvatukseen edelleen nousee, kasvukuntiakin on ja myös elinkaarensa päässä olevien päiväkotikiinteistöjen uusimisessa yksityinen varhaiskasvatus voi olla kunnille hyvä vaihtoehto kunnan oman investoinnin sijaan.

Investointihalukkuus kasvuun on ollut viime vuosina vaihteleva, koska yksityisen sektorin palvelusetelirahoitus ei ole vakiintunut antamaan palveluntuottajalle tulevaisuuden turvaa palvelusetelilainsäädännön puuttuessa.

Mitä pitäisi tehdä, jotta kasvun este saataisiin poistettua?

Yrityksillä riittäisi kasvuhalukkuutta. Edellinen vuosikymmen on osoitus tästä, sillä yksityiset varhaiskasvatusyritykset toteuttivat merkittäviä investointeja valtakunnallisesti. Varhaiskasvatusyritykset vastasivat kymmenien kuntien varhaiskasvatuspalveluiden kasvutarpeisiin investoimalla uusiin päiväkotirakennuksiin ja käynnistämällä palvelun lukuisilla kasvualueilla.

Yhteistyö kuntien kanssa on ollut hyvää, ja yksityinen verkosto on luonteva osa kuntien palveluverkkoa. Selkänoja kuitenkin puuttuu palvelusetelilainsäädännön puuttuessa, ja toimintaympäristö on muuttunut epävakaaksi. Selkeä lainsäädäntö, joka antaa toimijalle vakaan näkymän tulevaan – eli mallin vuosittaisesta ja realistisesta kustannusten tarkistuksesta – sekä lapsiperheille aidon valinnan mahdollisuuden unohtamatta jokaisen lapsen oikeutta mahdollisesti tarvitsemaansa tukeen, on toivottavasti syntymässä tänä keväänä.