Yrittäjälähettiläs Pirjo Pystykoski-Sopanen: ”Kotiseudun yrittäjämyönteisyys on valtava voimavara”

23.10.2018

Pohjalaisilla sanotaan olevan yrittäjyys verissä. Jalasjärveläisen Lennol Oy:n toimitusjohtaja on tästä tyyppiesimerkki: isän tekstiilitehdas oli Pirjo Pystykoski-Sopaselle lapsesta alkaen kuin koti.

– Vaahtosammuttimen kokoisena häärin jo muiden mukana Lennolin tehtaanmyymälässä. Aikuiset opettivat punnitsemaan tilkkusäkkejä ja järjestelemään kangaspinoja, Pirjo Pystykoski-Sopanen muistaa.

– Olin aina valtavan ylpeä isäni yrityksestä. Taisin kansakouluikäisenä ilmoittaa hänelle, että isona minä astun sinun saappaisiisi!

Palkittua laatua koteihin, julkisiin tiloihin ja armeijaan

Vuosikymmenten mittaan Lennol on kehittynyt moderniksi tekstiiliteollisuuden toimijaksi, joka on pokannut muun muassa Innosuomi-palkinnon. Se valmistaa tekstiilejä julkisiin tiloihin, kuluttajille ja huonekaluteollisuuteen.

Pohjalaiselle yritykselle on kunnia-asia huolehtia myös siitä, että Puolustusvoimien varusmiehet saavat nukkua laadukkaissa peitoissa ja tyynyissä.

Lennol on pysynyt juurillaan – jalat tiukasti Jalasjärven maaperässä. Pystykoski-Sopanen kiittää Etelä-Pohjanmaan yrittäjämyönteistä ilmapiiriä.

–  Täälläpäin kunnat panostavat siihen, että yritykset saavat mahdollisuudet menestyä ja luoda työpaikkoja. Tonttien kaavoitus ja muu byrokratia on sujuvaa. Ja verkostoituminen on meillä ihan omaa luokkaansa!

Unelmien täyttymys – ja niiden kova hinta

Yrittäjäopiston ja Vaasan Kauppakorkean jälkeen Pystykoski-Sopanen haki kokemusta ulkopuolisten palveluksessa, mutta pääsi välillä kokeilemaan siipiään myös Lennolin myynnissä ja markkinoinnissa.

– Koko työelämän ajan punaisena lankana oli unelma siitä, että olisin joskus oman perheyrityksen ohjaimissa.

Vihdoin aika oli kypsä: vuonna 2000 alkoi Pystykoski-Sopasen toimitusjohtajuus. Alkuvuodet hän teki työtä tiiviinä tiiminä yhdessä veljensä kanssa.

Sitten tapahtui jotain, mikä pysäytti sydämen. Oma veli ja läheisin työtoveri teki itsemurhan vuonna 2006. Se oli valtava isku paitsi perheelle, myös koko Lennolin työyhteisölle.

– Voi sanoa, että erittäin pedanttina ihmisenä veljeni uupui yrittäjyyden alttarille.

Surutyönkin keskellä Lennolilla tajuttiin, että on pakko sopeutua ja katsoa eteenpäin. Sisulla ja tulevaisuuden uskolla siitäkin noustiin.

Lennol-nainen luo ajatonta kauneutta

Pirjo Pystykoski-Sopanen on saanut toteutettua pikkutytön haaveensa perheyrityksen johtajuudesta. Toinen hänen unelmistaan on idealistisempi.

– Haluan tuoda kauneutta asiakkaitteni elämään. Olen aito Lennol-nainen, joka saa voimaa pienestä arjen ylellisyydestä ja ajattomuudesta. Tuotteemme ovat värikkäitä ja runsaita. Skandinaavinen minimalismi ei ole meidän juttumme!

Seuraava vaihe yritystoiminnassa on ohjainten luovuttaminen jollekin toiselle. Siksi EK:n yrittäjälähettiläs nostaakin järjestön yrittäjäohjelmasta esille sukupolvenvaihdoskysymykset ja jatkuvuuden turvaamisen.

Vielä on auki, ryhtyvätkö lapset yrityksen jatkajiksi. Vanhemmat eivät siihen painosta – päätös on nuorten oma.

– Olennaisinta eivät ole edes verisiteet, vaan se, että meidän kaltaiset hyvin pyörivät firmat ylipäätään saataisiin siirtymään uusiin käsiin ja ne pystyisivät jatkamaan hyvinä työllistäjinä.

Kysymys on polttava kaikkialla Suomessa – peräti 15.000 yritystä on omistajanvaihdoksen edessä. Ne sijaitsevat tyypillisesti pienillä paikkakunnilla ollen merkittäviä alueellisia työnantajia.

Lääkkeenä omistajanvaihdosten onnistumiseen Pystykoski-Sopanen mainitsee perintöveron kohtuullistamisen. Kaiken kaikkiaan hän peräänkuuluttaa verotuksen pitkäjänteisyyttä. Tärkeää olisi myös saada yrittäjille neuvontaa ja tukea yrityksen ostoon ja myyntiin.

Joustoa yrityksille ja henkilöstölle

Pystykoski-Sopasen mielestä pk-yritykset voisivat parantaa Suomen työllisyystilannetta nykyistäkin enemmän, jos työaikaan ja palkkaukseen saataisiin enemmän joustavuutta ja paikallista sopimista.

– Meillä on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi joustotuntijärjestelmästä. Kun on paljon töitä, työntekijä saa kerryttää pankkiin joustotunteja. Niitä jokainen saa sitten käyttää oman tarpeen mukaan vaikka lähtemällä aikaisemmin viikonlopun viettoon tai matkalle.

Kuka?

  • Lennol Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen, 58, Jalasjärvi.
  • Lennol suunnittelee ja valmistaa sisustustekstiilejä ja pehmusteita huonekaluteollisuudelle, julkisiin tiloihin ja yksityiseen käyttöön. Liikevaihto on 2 miljoonaa euroa ja se työllistää 20 ihmistä.
  • Toimitusjohtajana vuodesta 2000. Sitä ennen työskenteli perheyrityksessä, mutta myös kehittämis- ja koulutusorganisaatioissa, matkailualalla ja vähittäiskaupan alalla.
  • Luottamustoimet Kauppakamarin ja EK:n yhteisessä aluetoimikunnassa ja EK:n Yrittäjävaltuuskunnassa sekä kahden yrityksen hallituksessa.
  • Motto yrittäjänä: Toteuta unelmasi!

Tutustu myös muiden yrittäjälähettiläidemme viesteihin Suomen päättäjille:

Jari Lainio (Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta): Aikarajat viranomaisten lupakäsittelylle
Maria Hanho (Vaissi Oy): Maaseudulla tarvitaan uutta ajattelua henkilöstöpulan ratkaisemiseen
Tuomas Pere (Pintos Oy): Kasvuyrityksen rahoitus on kannattava sijoitus yhteiskunnalle

EK:n yrittäjyystavoitteet eduskuntavaaleissa:

Lue lisää verkkosivuilta ja julkaisusta (”Tie auki työllistäville pk-yrityksille”)

Jatketaan keskustelua: #yrittäjyys2019