Yritykset kommentoivat tulevaisuuden osaamista; äänessä Borealis
Perustaitojen koulutusta ei voi jättää yritysten vastuulle. Opettajien merkitys on korvaamaton työelämätaitojen välittämisessä nuorille, muistuttaa Borealiksen henkilöstöpäällikkö Marja Ora.
Marja Ora, mistä haluat keskustella Yhdessä-seminaarissa Suomen koulutusjärjestelmän kehittäjien kanssa?
On tärkeää muistaa, että perustaitojen koulutusta ei voi jättää yritysten vastuulle. Perusopetuksessa tulee huolehtia mm. matematiikan, fysiikan, kemian ja englannin perusosaamisen varmistamisesta.
Pohdimme Borealiksessa myös paljon ammatillisen koulutuksen reformia, joka astuu voimaan 1.1. Sen käytännön toteutuksessa voi tulla eteen yllätyksiäkin. Kuinka esimerkiksi ei vielä täysi-ikäiset nuoret voivat oppia työpaikoilla, kun prosessi- ja kemianteollisuudessa on usein 18 vuoden ikäraja?
Monissa haastavissa tilanteissa ammattitaitoiset opettajat ja opot ovat avainasemassa. Kun heillä on hyvä käsitys tarvittavista työelämätaidoista, niin he pystyvät ohjaamaan oppilaita sen mukaan eteenpäin.
Suomessa puhutaan nyt digistä ja tekoälystä. Mitä haluaisit korostaa niihin liittyen?
Yleisesti tunnutaan oletettavan, että kaikki nuoret ovat diginatiiveja. Tämä ei välttämättä pidä aina paikkaansa. Ja mitä diginatiivilla loppujen lopuksi tarkoitetaan? Esim. perusohjelmistojen (tekstinkäsittely, excel) käyttäminen ei välttämättä suju, vaikka osaisit blogata tai tubettaa kuinka hyvin tahansa.
On syytä kantaa huolta esimerkiksi medialukutaidosta. Pidemmän tekstin lukutaito ja etenkin tiedon analysointitaito heikkenevät. Myös lähdekriittisyydessä on nuorilla usein puutteita.
Keskustelu jatkuu tänään Yhdessä-seminaarissa (”Yhdessä – osaamista ja luottamusta seuraavat sata vuotta!”) ja siitä eteenpäinkin! Aihetta käsitellään myös Twitterissä tunnuksella #yhdessäosaamista.
Seminaaria ovat isännöimässä EK:n kanssa Opetushallitus, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Sitra.