Yrityksiä poistettu Verohallinnon rekisteristä

Ministeri Satosen päätös paljon julkisuutta saaneen kaupparekisteriä koskevan lainsäädännön muuttamisesta pikaisesti on erinomainen alku, mutta verotuksen ongelmia ei päätöksellä ole vielä ratkaistu. Kaupparekisterin lisäksi yritykset on poistettu Verohallinnon rekistereistä. Tämä on äärimmäisen ongelmallista, koska se tekee liiketoiminnan harjoittamisen mahdottomaksi. Yritys ei voi lähettää laskuja, eikä tehdä sopimuksia.

Jo poistettujen yritysten tilanne on ratkottava pikaisesti ja yhteistyössä. Verorekisteröinnit on palautettava. Kiinteistöjä omistavien yritysten ALV-vähennykset eivät saa muodostua kuluksi tämän tilapäisen poiston vuoksi. Yritysten on seurattava kiinteistöinvestointien ALV:ja 10 vuotta kiinteistöinvestoinnin valmistumisesta. Rekisteristä poistaminen tarkoittaisi käytännössä merkittäviä tehtyjen ALV-vähennysten palautusvaatimuksia eli isoja kustannuksia yrityksille. Tämä ei voi olla lopputulema.

Kaupparekisteristä poisto ei koskaan voi olla suhteellisuusperiaatteen mukaista. Yritystoiminta pitää mahdollistaa kaikissa tilanteissa. Sanktioina voidaan käyttää euromääräisiä sakkoja. Niiden yritysten tilanne, jotka on jo poistettu PRH:n rekisteristä, on ratkaistava pikaisesti.

Juttu julkaistu ensimmäiseksi 24.9.2024 Kauppalehdessä