Lausunto 26 GHz:n taajuusalueen huutokaupasta

Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 6.2.2020

 

Taajuusalueen 26GHz huutokaupan tavoitteena on taajuuksien tehokkaan käytön varmistaminen sekä 5G:n käyttöönoton edistäminen Suomessa.

26 gigahertsin taajuusalue kattaa taajuudet 24,25-27,5 gigahertsiä. Asetusehdotuksen mukaan valtakunnalliseen toimiluvanvaraiseen käyttöön huutokaupattaisiin taajuusalue 25,1-27,5 gigahertsiä. Tämä tarkoittaa, että kolme 800 megahertsin taajuuskaistaa huutokaupattaisiin toimiluvanvaraiseen käyttöön. Taajuusalueen alempi osa eli 24,25-25,1 gigahertsiä jätettäisiin huutokaupan ulkopuolelle ja varattaisiin paikalliseen 5G-käyttöön.

Perustelumuistion mukaan paikallisille ratkaisuille on arvioitu tarvetta esimerkiksi teollisuuslaitoksissa, satamissa, lentokentillä, kauppakeskuksissa, sairaaloissa, maa- ja metsätaloudessa, energiaverkoissa, kaivoksissa ja kiinteistöjen sisäverkkojen toteuttamisessa. Paikallisia räätälöityjä verkkoja voitaisiin käyttää muun muassa laitteiden ja koneiden etäohjaukseen, teolliseen robotisaatioon ja sensoridatan keräämiseen.

Esitys on kannatettava. On kuitenkin tärkeää, että yleistä teletoimintaa harjoittavien pelisäännöt verkkotoimilupien suhteen ovat samat kaikenkokoisille toimijoille kaikilla taajuusalueilla.

Lisätiedot Lausuntopalvelussa: www.lausuntopalvelu.fi