Yritysrahoitus ja maksukyvyttömyys
Hyödyllisiä linkkejä
Tavoitteemme
- Suomen yhtiö- ja arvopaperimarkkinalainsäädännön tulee olla kansainvälisesti kilpailukykyistä ja jättää riittävästi liikkumatilaa markkinamekanismeille.
- Uudentyyppiseen rahoitukseen kuten joukkorahoitukseen tulee suhtautua lähtökohtaisesti myönteisesti.
- Maksukyvyttömyyslainsäädännön tehtävä on varmistaa, että elinkelpoiset yritykset voivat jatkaa toimintaansa ja yritykset, joilta jatkamisedellytykset puuttuvat, asetetaan viivytyksittä konkurssiin.
- Saneeraus- ja konkurssimenettelyn täytyy olla toimivaa niin velallisen kuin velkojien näkökulmasta. Velkakonversio on yksi modernin yrityssaneerauksen työkaluista, joka Suomesta puuttuu.
Yritysrahoitus on paljon muutakin kuin pankkien tarjoamaa velkarahoitusta ja oman pääoman hankkimista osakeanneilla. Rahoitus on monipuolistunut huomattavasti viime vuosikymmeninä, mutta Suomessa ja muualla Euroopassa markkinat eivät edelleenkään ole yhtä kehittyneet kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.
Rahoituksen saatavuuteen voidaan vaikuttaa myös lainsäädännöllä. Uusia rahoitustuotteita-, -kanavia ja ‑malleja kehitetään jatkuvasti, ja tätä kehitystä on syytä tukea. Arvopaperimarkkinat, yleensä pörssikauppa, eivät ole katoamassa. Näillä markkinoilla mm. tiedon tasapuolisella ja oikea-aikaisella saatavuudella on jatkossakin keskeinen rooli.
Maksukyvyttömyyslainsäädännön tavoitteeksi pitää sekä kansallisella että EU-tasolla asettaa toimivat, nopeat ja kustannustehokkaat saneeraus- ja konkurssimenettelyt, mikä on sekä velkojien että rehellisesti toimivien velallisyritysten etujen mukaista.
Yrityssaneerauslain 20-vuotisen voimassaolon aikana yritysrahoituksen mallit ovat kehittyneet merkittävästi ja kehittyvät edelleen. EK katsoo, että yrityssaneerauksen keinojen tulisi seurata tätä kehitystä. Velkakonversion mahdollistaminen on keskeinen keino, jota Suomessa ei vielä ole hyödynnetty.
Arvopaperimarkkinalainsäädäntö
Lainsäädännön tulevaisuuden ja kehitystarpeiden arviointi on tarpeellista. On tärkeää varmistaa, että mahdollisille muutoksille on aidot perusteet ja että niistä on käytännön hyötyä yrityksille.
Sääntelymuutosten vaikutusarvioinnit on tehtävä huolellisesti, jotta niiden kustannusvaikutukset tulevat etukäteen mahdollisimman hyvin sääntelyn kohteiden tietoon.
Markkinavalvonta ja itsesääntely
- Pörssi valvoo markkinapaikkana pörssiyhtiöitä ja Finanssivalvonta (Fiva) Nasdaq Helsinki (Pörssi) harjoittaa markkinavalvontaa, liikkeeseenlaskijoita sitovat puolestaan pörssin säännöt. Katso sivupalkista lista Pörssin yhdessä liikkeeseenlaskijoiden kanssa laatimista dokumenteista.
- Arvopaperimarkkinoiden valvontavastuuta on siirtynyt yhä enemmän yhteiseurooppalaiselle valvojalle ESMA:lle. Vastaisuudessa listayhtiöiden ja muiden markkinaosapuolten on kyettävä asioimaan yhä enemmän suoraan ESMAn kanssa.
- Arvopaperimarkkinayhdistyksen (AMY)olemassaolo perustuu arvopaperimarkkinalakiin. Yhdistyksen jäseniä ovat listayhtiöt. Tavoitteena on itsesääntelyä tehostamalla varmistaa, että arvopaperimarkkinoilla toimivien yritysten toimintamallit ja pelisäännöt ovat yhdenmukaiset.
AMY on EK:n ja Keskuskauppakamarin ja Pörssin yhteistyöelin, jonka piirissä toimivat mm. Listayhtiöiden neuvottelukunta (LYNK), Markkinatapalautakunta ja Ostotarjouslautakunta.
Asiantuntijamme aiheesta
Santeri Suominen
Asiantuntija
050 463 7822
Yrityslainsäädäntö: arvopaperi- ja rahoitusmarkkina-asiat, kestävä rahoitus (ml. taksonomia), maksukyvyttömyyslainsäädäntö