Anita Isomaa-Myllymäki bloggaa: Syksy alkaa digiverolla

07.09.2018

Maanantai oli ensimmäinen työpäiväni Etelärannassa. Kun työpöydälle oli saatu ne tärkeimmät – kupillinen kahvia, tietokone ja puhelin – olikin jo aika kerätä syksyn ajankohtaisia veroasioita tehtävälistalle. Ensimmäiseksi tällä listalle päätyi digitaalisen liiketoiminnan verotus. Niinpä se on luonteva valinta ensimmäisen blogitekstini aiheeksi.

Lähes puoli vuotta on kulunut siitä, kun Euroopan komissio julkaisi ehdotuksensa väliaikaiseksi ja pysyväksi ratkaisuksi digitaalisen liiketoiminnan verotukseen. Aihe on erityisen ajankohtainen juuri nyt, kun EU-maiden valtionvarainministerit kokoontuvat Wieniin epäviralliseen Ecofin-kokoukseensa. Kokous päätetään digitaalisen talouden verokysymysten käsittelyyn. Käsittelyssä ovat molemmat veromallit, mutta erityisesti väliaikainen malli herättänee kokouksessa keskustelua.

Kokonaiskuva on yhä sama: digivero kulkee eteenpäin. Sen eteneminen näyttää olevan tällä hetkellä kuitenkin vähintäänkin lievässä vastatuulessa. Ensinnäkin, keskustelu veron soveltamisalasta on avattu. Väliaikaisen digiveron soveltamisalasta saatetaan jättää pois yksi kolmesta sen piiriin suunnitellusta palvelutyypistä, eli käyttäjätietojen vastikkeellinen siirto kolmansille osapuolille. Näin rajattuna väliaikainen digivero kattaisi verkkomainonnan ja digitaalisten rajapintojen tai ”alustojen” tarjoamisesta saadut tulot. Toiseksi, tällä viikolla ilmassa on ollut vahvoja viitteitä siitä, että Saksan tuki koko väliaikaiselle digiverolle olisi horjumassa. Virallista vahvistusta tälle ei ole toistaiseksi saatu.

Nämä seikat ovat positiivinen merkki siitä, että veron ongelmat on ymmärretty. Soveltamisalan rajaus olisi toisaalta askel oikeaan suuntaan, mutta toisaalta digiveron ongelmat eivät sillä mihinkään katoa. Ehdotukset digiverosta ovat alun perinkin jakaneet jäsenvaltioita ja keränneet perusteltua kritiikkiä. Suomen kanta digiveroon on ollut alusta alkaen kielteinen. Jopa OECD otti väliaikaiseen ratkaisuun selkeän kielteisen kannan. Nyt jos koskaan olisi hyvä hetki ottaa askel taaksepäin. Tiedä, vaikka vero kohtaisi vastatuulen sijaan vielä voimakkaan syysmyrskyn.

Maailma ja liiketoimintamallit muuttuvat. Näin ollen kansainvälisen verotuksen pelisääntöjäkin on tarvetta aika ajoin päivittää. Tämä työ on käynnissä OECD:ssa, jonka loppuraportti julkaistaan vuonna 2020. Elämme vuoden 2018 loppupuolta. Vuosi 2020 tulee yllättävän nopeasti. Globaalia ratkaisua ei tarvitse odottaa enää kauaa. Kansainvälisen verotuksen nykyiset pelisäännöt eivät johda aina valtioiden kannalta tavoiteltuun lopputulokseen, mutta niistä poikkeavien päätösten tekeminen kansallisella tai edes EU:n tasolla ei ole ratkaisu.