AY ei ymmärrä – ja se on ongelma

28.12.2021

Tänään tiistaina 28.12. Suomen satamat ovat kiinni ja ulkomaankauppamme seisoo. Noin 350 miljoonan arvosta tavaraa jää kulkematta kohteisiinsa. Ja kaikki vain sen takia, että yhdessä 500 hengen yrityksessä on työriita.

Asiasta käytiin eilen Twitterissä laajaa keskustelua. Kysyin lukemattomia kertoja useilta ay-johtajilta, miksi lakko suunnataan varsinaisen kiistan kannalta täysin ulkopuolisiin yrityksiin, joilla ei ole osaa eikä arpaa itse työkiistaan? Kukaan ei minulle tähän vastannut.

Samaan aikaan ay-johtajilla oli kyllä aikaa vastata Suomen Yrittäjien edustajille ja muille. Tämä on sinänsä hyvä, mutta olisi kohtuullista saada vastaus, miksi tämä tukilakko suunnataan täysin syyttömiä yrityksiä vastaan. He kärsivät tänään AKT:n toimista, joilla selvästi on SAK tuki takanaan.

Selvää on, että kyseisessä yrityksessä pitää osapuolten neuvotella keskenään ja päästä ratkaisuun. Minulle ei kuitenkaan ole auennut yhtään ay-väen ajatuksenjuoksu, jonka mukaan he voivat niin halutessaan tukilakkoilemalla aiheuttaa niin suuren vahingon suomalaisille yrityksille kuin heitä kulloinkin huvittaa. Tämä ei tunnu olevan ay-johtajille mikään ongelma.

Väännän asian nyt rautalangasta ja vertaan työmarkkinoita koulun pihojen tapahtumiin (ainakin sellaisina kuin ne itse muistan 1970-luvulta):

Jos Vertille ja Kallelle tulee riita ja tappelu, viisas opettaja tulee väliin, sovittelee riidan ja sopii poikien kanssa pelisäännöt seuraavaa riitaa varten, ettei uudelleen mene tappeluksi.

Jos Vertin ja Kallen tapellessa, Vertti huutaakin Ismon apuun, riippuu tilanne siitä, tuleeko Ismo vain puolustamaan Verttiä vai vetävätkö he yhdessä Kallea turpaan. Tällöin viisas opettaja tulee väliin ja sovittelee Vertin ja Kallen välisen riidan ja sopii pelisäännöt jatkoa varten. Sitten opettaja nuhtelee Ismon. Nuhtelun kovuus riippuu siitä kuinka kovilla otteilla Ismo tuli Kallea puolustamaan.

Tämän päivän satamalakossa ei kuitenkaan ole kysymys kummastakaan. Koulun pihalle muutettuna tapahtumat olisivat seuraavat:

Vertin huutaessa Ismoa apuun, meneekin Ismo vetämään turpaan Kaisaa, Minnaa ja Olavia. Tällöin viisas opettaja menettelee Vertin ja Kallen osalta, kuten edellisissäkin tilanteissa. Ismolle sen sijaan viisas opettaja antaa jälki-istuntoa sekä velvoittaa Ismoa korvaamaan muille aiheuttamansa vahingot. Eli Ismo saa maksaa Kaisan rikkoutuneet silmälasit, Minnan repeytyneen kaulaliinan sekä pesemään Olavin likaantuneen pipon.

Valitettavasti työlainsäädännössä meiltä puuttuu tämä viisas opettaja, joka olisi säätänyt syyttömiin kohdistetut tukilakot laittomiksi ja kiristänyt huomattavasti laittomien lakkojen seuraamuksia.

EK esitti useaan kertaa nykyistä hallituspohjaa muodostettaessa vuonna 2019, että hallitusohjelmaan olisi otettu tavoitteeksi työrauhalainsäädännön uudistaminen. Näin ei kuitenkaan valitettavasti tapahtunut. Mitä pidemmälle välttämätöntä uudistamista siirretään, sitä suurempi muutoksen on oltava.