Cleantechin huipulle ei ole oikotietä
Olemme olleet tänään mukana isännöimässä Cleantech Summit -tapahtumaa kestävän liiketoiminnan yrityksille ja vaikuttajille. Voiko Suomi nousta cleantechin supervallaksi, kuului päivän kysymys. Ja sama toisin sanoin: onko cleantechistä Suomen pelastajaksi?
Kysymykseen vastaisi mielellään varauksetta ”kyllä, ehdottomasti”. Totta onkin, että cleantechille ei ole vaihtoehtoa – se on ainoa mahdollisuutemme niin ympäristön ja talouden kannalta, suorastaan välttämättömyys. Hyvä uutinen on se, että cleantechissä yhdistyvät suomalaiset vahvuudet ja maailman polttavimmat tarpeet. Markkinamahdollisuus on ilmeinen.
Cleantech-toiveikkuus ei kuitenkaan voi olla pakoreitti Suomen kilpailukykykeskustelusta. Olisi vakava virhe kuvitella, että puhumalla vain riittävästi cleantechin kasvulupauksista voimme unohtaa kansantaloutemme vaikeat päätökset. Ne vaikuttavat yhtä lailla myös cleantechin kuin muunkin yritystoiminnan menestysmahdollisuuksiin.
Käsitykseni mukaan Suomi voi nousta ympäristöliiketoiminnan kärkimaaksi vain, jos laajempi teollisuuspoliittinen perusta saadaan kuntoon. Työvoimakustannusten on pysyttävä aisoissa ja verotuksen on kannustettava kasvuun – tuttuja realiteetteja ei pääse pakoon tälläkään alueella. Kestävyysvaje on saatava hallintaan, jotta voimme panostaa koulutukseen ja innovointiin vähintään yhtä hyvin kuin kilpailijat.
Tämän lisäksi on löydettävä keinot, joilla ympäristötehokkaalle suomalaiselle teollisuudelle hyvitetään epäreilut kustannuserot kilpailijoihin nähden. Kilpailuhaittaa tulee esimerkiksi EU:n päästökaupasta, joka nostaa energiakustannuksia.
Yksi on varmaa – maailma tarvitsee cleantechia selvitäkseen. Se, ovatko cleantech-ratkaisujen tarjoajina juuri suomalaiset, riippuu meistä itsestämme. Ratkaisukeskeisyys ja innovatiivisuus ovat kautta aikain olleet valttejamme. Uskon lujasti, että suomalaisten korvien välistä löytyy myös ratkaisu niin ympäristöhaasteisiin kuin kansantaloutemme pelastamiseen.
Jyri Häkämies
toimitusjohtaja
Elinkeinoelämän keskusliitto EK