Ilkka Oksala bloggaa: Älä syrji ketään
Elinkeinoelämä osallistuu laajasti ja monin eri tavoin tänään alkavalle Pride-viikolle. Suuri joukko Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyrityksistä on jo useiden vuosien ajan osallistunut Pride-tapahtumiin. Näiden yritysten määrä on koko ajan kasvussa. Yritykset haluavat ottaa kantaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta, syrjintää vastaan. Etelärannassa olemme nostaneet sateenkaariliput salkoon tärkeän asian puolesta.
Pride-tapahtumat ovat näkyvä osa työtä syrjimättömän maailman puolesta. Tällöin jokainen yksilö, järjestö ja yritys voi ottaa kantaa. Julkisella kannanottamisella on merkitystä. Valitettavasti emme vieläkään elä maailmassa, jossa syrjimättömyys esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen perusteella olisi itsestäänselvyys. Näin ei ole edes täällä Suomessa.
On täysin selvää, että yksi viikko yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta ei riitä. Tarvitaan tekoja Pride-tapahtumien välilläkin. Työ syrjinnän poistamiseksi on arkipäiväistä työtä ja sitä tarvitaan vuoden jokaisena päivänä.
Elinkeinoelämä haluaa olla aktiivisesti mukana poistamassa syrjintää suomalaisilla työpaikoilla. Lainsäädäntö on pääosin kunnossa, mutta asenteet eivät valitettavasti vielä kaikilta osin ole. Siksi käynnistimmekin viime syksynä Työ ei syrji -kampanjan, jonka tavoitteena on asenteiden muuttaminen työpaikoilla. Kysymys on niin työnantajien asenteiden kuin myös työkavereiden ja asiakkaiden asenteiden muuttamisesta. Mukaan kampanjaamme on tullut jo yli 400 yritystä ja muuta työyhteisöä, joissa työskentelee yhteensä yli 400 000 palkansaajaa.
Jatkamme tätä työtä. #eisyrji-kampanjaan voi edelleen liittyä osoitteessa www.eisyrji.fi. Olemme myös muun muassa ohjeistaneet jäsenyrityksiämme siitä, miten yhdenvertaisuussuunnitelma työpaikoilla laaditaan.
Meistä jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että ketään ei syrjitä esimerkiksi sukupuolisen tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Me itse päätämme, miten suhtaudumme toisiin ihmisiin.
Me itse päätämme, miten suhtaudumme, kun huomaamme syrjimistä, ivaamista tai vähättelyä. Seuraammeko hiljaa sivusta vai puutummeko siihen. Mitä useampi meistä siihen puuttuu, sitä vähäisempää syrjintä jatkossa on.