Jari Huovinen: Itäinen Suomi tarvitsee erityislähettiläänsä
Itäisen Suomen elinvoimapolitiikassa on aika päästä sanoista tekoihin – retoriikasta motoriikkaan. Tärkeä ensimmäinen askel olisi erityislähettilään nimittäminen johtamaan yhteistyötä, kirjoittaa EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen Uutissuomalaisen lehdissä.
Itäisen Suomen haasteille tuntuu löytyvän nyt paljon ymmärtäjiä. Poliittisten päättäjien puheet vilisevät tuenilmaisuja ja kannanottoja alueen elinvoiman parantamiseksi. Virkamiehet vierailevat alueella ja uusia toimenpide-esityksiä kirjoitetaan, vaikkei edellisiäkään ole saatu liikkeelle. Itäisestä Suomesta on tullut suosittu. Mutta vain paperilla.
Päättäjien olisikin jo korkea aika siirtyä retoriikasta motoriikkaan – nyt on tekojen aika. Maan hallitus ei voi ikuisesti piiloutua kevyen rahakirstun taakse, eivätkä argumentit rahan puutteesta ole edes kovin hyviä perusteita asioiden tekemättä jättämiselle. Etenkään silloin kun esitetyillä toimenpiteillä on selkeitä positiivisia taloushyötyjä.
Tällaisia yritysten kasvua, investointeja ja työllisyyttä aktivoivia esityksiä löytyy esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n maaliskuussa julkaisemasta itäisen Suomen toimenpideohjelmasta. Sen kasvuvaikutuksia on selvitetty myös yrityskyselyllämme: yli kolmannes itäisen Suomen työnantajayrityksistä ennakoi taloudellisen aktiviteetin merkittävää kasvua, mikäli EK:n esittämät toimenpiteet toteutettaisiin. Kyse olisi melkoisesta kohennuksesta nykytilanteeseen, jossa enää vain 8 prosenttia itäisen Suomen yrityksistä voidaan lukea kasvuyrityksiksi. Koko maassa kasvuyritysten osuus alueen työnantajayrityksistä on noin 14 prosenttia ja Pohjois-Suomessa 24 prosenttia.
On myös huomattava, että itäisten maakuntien kärkiyritykset sitoutuivat julkisella vetoomuksella mukaan kasvukäänteeseen, kunhan Suomen hallitus tekee osansa. Pk-sektorin työnantajat antavat palautetta jatkuvasti myös suorin yhteydenotoin niin EK:hon kuin päättäjiin. Yritysten huoli omasta kotiseudusta on suuri.
Menetys olisi valtava, jos näitä itäiseen Suomeen ja sen kehittämiseen sitoutuneiden työllistävien yritysten viestejä ei kuunnella, eikä niihin tartuta.
Eteenpäin on pakko päästä – enää ei voi odottaa. Tärkeä ensimmäinen askel olisi erityislähettilään nimittäminen itäiselle Suomelle. Tarvitaan vastuuhenkilö, jonka tehtävänä olisi johtaa ja koordinoida alueen toimijoiden yhteistyötä sekä varmistaa maakuntien yhteisten tavoitteiden toteutuminen Suomessa ja EU-tasolla. Se olisi maan hallitukselta konkreettinen osoitus siitä, että juhlapuheista aiotaan siirtyä tekoihin.
Kirjoitus on julkaistu 28.8. Uutissuomalaisen medioissa.