Jenni Järvelä bloggaa: EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila ei ehdottanut palkkojen alentamista

17.03.2017

EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että kilpailukyvyn kannalta suomalaisten palkat ovat liian korkeat. Tästä käynnistyi vilkas mediakeskustelu, jonka loppupäätelmänä on esitetty, että Mattila ehdotti suomalaisten palkkojen alentamista.

Veli-Matti Mattila ei ehdottanut HS:n jutussa suomalaisten palkkojen alentamista. Tässä selvyydeksi vielä linkki juttuun, josta asian voi tarkistaa.

Sen sijaan hän painotti työehtosopimusten joustavuuden, paikallisen sopimisen ja palkkamaltin tärkeyttä. Ja että joissakin tilanteissa joustavuuden ansiosta palkkoja voidaan luonnollisesti nostaakin. Mattilan HS:n haastattelun jälkeen keskustelu painottui työvoimakustannuksiin, mutta myös työehtosopimusten joustavuuden kehittämisellä on suuri merkitys yritystemme kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta.

Se, että asioista neuvotellaan ja sovitaan työpaikoilla, parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä. Ja se on paitsi yritysten myös niiden työntekijöiden etu. Jokaisen yksilön mahdollisuudet vaikuttaa omiin työehtoihinsa parantuvat. Tämä oli Mattilan viesti HS:n haastattelussa.