Jouni Hakala bloggaa: 100 vuotta takana – tarve kansanvallan perusremonttiin?

23.02.2018

Kaksi kokenutta parlamentaarikkoa, Liisa Hyssälä ja Jouni Backman, ovat tehneet kattavan analyysin kansanvallan tilasta päätyen selkeisiin ja konkreettisiin uudistamisehdotuksiin. Tällaiselle terävälle pohdinnalle on tilaus, kirjoittaa EK:n PK-johtaja Jouni Hakala.

Hyssälän ja Backmanin Sitralle tekemässä raportissa saavat aiheellisesti  kyytiä niin eduskunnan käytännöt, hallinnon siilot, puolueiden kyky edustaa kansalaisia kuin uudistamisen vaikeus ylipäätään. Ennen kaikkea raportin ehdotuksissa on kyse järjestelmän päivittämisestä aikaan, jolloin tieto – niin oikea kuin vääräkin – liikkuu salamannopeasti.

Niin yrityksille kuin kansalaisille demokratia on hyvin tärkeä arvo jo itsessään. Siksi järjestelmän on kyettävä katsomaan itseään peilistä ja löytää keinoja uudistaa toimintamallejaan. Raportti mm. peräänkuuluttaa päättäjille aikaa ja resursseja keskittyä suureen kuvaan rutiinien sijaan. Hyssälä ja Backman pohtivat kansalaisten suoraa vaikuttamista, mutta siinäkin on syytä huomioida päätöksenteon kompleksisuus.

Yritysten näkökulmasta poliittisen järjestelmän kyky toteuttaa välttämättömiä uudistuksia on ollut tahmaista. Myös erilaiset siilot julkisen hallinnon sisällä rapauttavat luottamusta ja siitä tavoitteena olevasta yhdestä ”luukusta” ollaan kaukana. Yritykset ja yrittäjät odottavat julkiselta sektorilta pitkäjänteisyyttä ja kykyä toimintaympäristön pysyvyyteen, yli hallituskausien. Yritys kun ei voi perustaa liiketoimintaansa vain seuraavan neljän vuoden vaalikauteen.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat reilun vuoden päässä. Sitraa ja raportin tekijöitä on hyvä syy kiittää ajankohtaisen aiheen – kansanvallan päivittämisen – nostamisesta julkiseen keskusteluun monine konkreettisine kehittämisehdotuksineen hyvissä ajoin. Toivottavasti hyvät ehdotukset nousevat toteutukseen ja vahvistetaan siten demokratian peruspilareita!