Kati Ruohomäki: Hiilitullien yksinkertaistaminen on erinomainen alku EU:n sääntelyreformille
EU:n Omnibus-sääntelyreformi on ottamassa tervetulleita ja konkreettisia askelia hiilitullien (CBAM) osalta. Komission helmikuisen esityksen mukaan 90 prosenttia EU:n maahantuojista poistuisi hiilitullien piiristä. Tämän jälkeenkin 99 prosenttia päästöistä säilyisi järjestelmässä. Yksinkertaistamisehdotus on erinomainen eritoten pk-yritysten näkökulmasta.
EU:n hiilirajamekanismin (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) keskeisenä tehtävänä on ehkäistä hiilivuotoa eli teollisen tuotannon ja sen päästöjen siirtymistä Euroopan ulkopuolelle. Mekanismin avulla tiettyihin tuontituotteisiin lisätään niiden päästöistä riippuva hiilimaksu, mikä puolestaan tasaisi päästökustannusten vaikutusta eurooppalaisilla markkinoilla.
Hiilirajamekanismin käyttöönotosta sovittiin pari vuotta sitten osana EU:n Green Deal- ohjelmaa, ja mekanismin raportointikausi alkoi lokakuussa 2023. Hyvin nopeasti huomattiin, että erityisesti 150 euron tuontikohtainen kynnysarvo ja pienten kappaletavaroiden (mm. ruuvit, mutterit ja prikat) mukanaolo tekivät mekanismin käyttöönotosta hyvin hankalan sekä yrityksille että viranomaisille.
Nyt tähän ollaan saamassa konkreettinen korjausliike, jota EK pitää erinomaisena: komissio esitti helmikuussa julkaistussa Green Omnibus -ehdotuksessa, ettei hiilitulleja enää kohdistettaisi pienimuotoiseen tuontitoimintaan. Uusi kynnysarvo olisi 50 tonnin kumulatiivinen vuosiraja. Tällöin peräti 90 prosenttia EU:n maahantuojista vapautuisi hiilitulleista siten, että 99 prosenttia päästöistä säilyisi kuitenkin yhä järjestelmän piirissä. Muitakin hyviä muutoksia mekanismin parantamiseksi ehdotettiin.
Hiilitullien piiriin jäävien maahantuontien osalta EU-komissio tulee esittämään lisää uudistuksia myöhemmin tänä vuonna. EK:ssa näemme, että CBAM-mekanismia olisi ennen kaikkea täydennettävä hiilivuotosuojalla sille tuotannon osalle, joka viedään EU:n ulkopuolelle. Tämä on välttämätöntä, sillä nykyinen hiilivuotosuoja, eli päästökaupan maksuttomat oikeudet, alkavat asteittain poistua vuodesta 2026 lähtien.
Komissio pohtii myös mekanismin laajentamista uusiin tuoteryhmiin ja ns. alavirran tuotteisiin, kuten autoihin ja kodinkoneisiin. EK näkee, että mekanismia tulisi laajentaa ainoastaan yhteistyössä uusien toimialojen kanssa pohjautuen asianmukaisiin vaikutustenarviointeihin.
EK pitää tärkeänä, että EU:ssa jatkuvasti seurataan myös hiilitullien kauppavaikutuksia Euroopan kilpailukyvyn kannalta.