Kriisin keskellä punnitaan arvot ja periaatteet
Venäjän ja Valko-Venäjän sota ukrainalaisia vastaan on saanut ennennäkemättömän tyrmäyksen maailmalla. Ihmisten auttamisen halu, yritysten ja urheiluliittojen vahvat kannanotot ja valtioiden ripeät tukitoimet ovat varmasti yllättäneet monet tahot laajuudessaan ja nopeudessaan. Todistamme kansalaisyhteiskunnan ja sosiaalisen median vaikutusta sodankäyntiin ja kansainvälisiin suhteisiin aivan uudenlaisella tavalla.
Yritysten arjessa tilanne näkyy monella tavalla. Pakotteiden ja vastapakotteiden myötä liiketoiminta loppuu tai rajautuu ja asiakkaat vaativat kannanottoa tai siirtyvät toiselle palveluntuottajalle. Useiden yritysten henkilöstössä on sotaa käyviä kansalaisuuksia ja henkilöstöä joko lähtee sotimaan tai auttamaan perheitä pois sota-alueelta.
Tunteet ovat työpaikoilla pinnalla. Uudet ja vanhat traumat nousevat ihmisten mieliin – joko omakohtaiset tai sukulaisten kokemat. Vahva auttamisen halu on hyvä asia. Myös pelko ja viha nousevat pinnalle ja se on ymmärrettävää. Näissä tilanteissa punnitaan se, että kunnioitamme toisiamme työpaikolla samoilla arvoilla ja periaatteilla kuin tähänkin asti: Työ ei syrji. Suomessa asuu tuhansia ukrainalaisia, 80 000 venäläistä ja paljon venäjää puhuvia muiden maiden kansalaisia. He eivät ole vastuussa Venäjän tai Valko-Venäjän johdon päätöksistä ja teoista. Jos he toimivat meidän työyhteisöissä arvojemme ja periaatteidemme mukaisesti ja tukevat yhteiskuntaamme, tulee meidän osoittaa olevamme arvojemme arvoisia ja kohdella heitä samoin kuin muitakin työpaikalla.