Mikael Ohlström bloggaa: Ilmastoneuvotteluiden kiriviikko alkaa

07.12.2015

Edessä on vaikeasti ennakoitavia kompromisseja, kun 48-sivuisesta sopimusluonnoksesta mankeloidaan lähipäivinä lopullinen versio, bloggaa EK:n johtava asiantuntija Mikael Ohlström.

Johtava asiantuntija Mikael Ohlström

Ilmastoneuvotteluiden jälkimmäinen viikko alkaa tänään ympäristöministerien johdolla. Viime viikon virkamiesneuvotteluissa saavutettiin määräajassa lauantai-iltapäivällä minimivaatimus eli kaikkien osapuolten hyväksymä tekstiluonnos (Draft Paris Outcome), jota nyt ruvetaan käsittelemään poliittisessa prosessissa.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Ministerineuvotteluissa on edessä todellinen megaurakka, sillä 48-sivuisessa sopimustekstiluonnoksessa on edelleen lähes tuhat hakasulkulauseketta! Siis useampia vaihtoehtoisia kirjauksia lähes kaikkiin mahdollisiin kohtiin. Ja vaihtoehdot ovat joissain tapauksissa hyvin erilaisia tai kaukana toisistaan. Neljä vuotta valmisteltuun sopimustekstiin vaadittavien kompromissien tekoon on vain viikko aikaa jäljellä.

Positiivista on, että lähtökohtaisesti lähes kaikilla valtioilla on halu päästä sopuun. Siitä kertovat jo ne yli 180 eri valtion antamaa omaehtoista päästövähennyslupausta. Kuluvan viikon kompromissien teossa voi pahimmillaan kuitenkin vaarantua monia hyviä ja välttämättömiä tavoitteita.

Suomalaiset ovat pitäneet Pariisissa lippua korkealla myös useiden oheistapahtumien muodossa. Olin itse mukana järjestämässä EK:n seminaaria puun kestävästä käytöstä. Tavoitteena oli perustella, miksi suomalainen biomassa ansaitsee jatkossakin päästöttömän eli hiilineutraalin aseman. Puhujina Pohjoismaisen Paviljongin tiloissa pidetyssä tapahtumassa olivat maa- ja metsätalousministeriön, Ruotsin ympäristönsuojeluviraston, Metsäteollisuus ry:n sekä Energiateollisuus ry:n asiantuntijat. Seminaarin keskusteluihin toivat väriä mm. afrikkalaiset osallistujat, jotka olivat kiinnostuneita pohjoismaisesta metsienhoidosta. Tutustu tilaisuuden pääviesteihin ja PP-esityksiin.

EK osallistui viime viikolla Pariisissa myös kansainvälisen päästökauppajärjestön (IETA) tilaisuuteen, jossa julkistettiin 20 bisnesorganisaation julkilausumat globaalien hiilipäästömarkkinamekanismien puolesta (ks. EK:n nettiuutinen). Jo aiemmin EK on osallistunut Maailmanpankin vastaavaan aloitteeseen.

Pariisissa on edessä loppukiri. Siirryn itse seuraamaan ratkaisun hetkiä keskiviikosta alkaen, tarvittaessa aina sunnuntaihin saakka.

Hyödynnä Pariisin ilmastoneuvotteluiden tausta-analyysiä EK:n teemasivustoilta ja tutustu Pariisi-tietopakettiin (muistio, pdf).