Nollapäästöpäivän tärpit www.ilmastobisnes.fi-sivustolta

21.09.2018

Pk-yritys, käy nappaamassa parhaat tärpit, kuinka etenet kohti ilmastobisnestä. EK:n ja Clonet Oy:n tuottamalla sivustolla löydät matalan kynnyksen reittejä päästövähennyksiin ja eri toimialojen case-esimerkkejä.

Ilmastobisnes.fi-sivusto kannustaa lähtemään liikkeelle hahmottamalla oman toiminnan hiilidioksidipäästöjen lähteitä ja suuruutta kahdella helppokäyttöisellä ja ilmaisella työkalulla: päästölaskurilla ja päästömittarilla.

Sivusto tarjoaa myös käytännön neuvoja päästöjen vähentämiseen ja checklistoja siitä, mistä voi saada apua ilmastobisneksen kehittämiseen ja miten ilmastotoimista viestiminen vahvistaa yrityksen brändiä.

Case-pankki tarjoaa esimerkkejä

Sivustolle on koottu monipuolinen läpileikkaus eri toimialojen case-esimerkkejä. Tässä muutamia poimintoja:

  • Taksiyritys Kovanen löysi oppilaitosyhteistyön kautta opinnäytetyön tekijän tekemään yritykselle ympäristöjärjestelmän. Järjestelmän mukanaan tuomat kustannussäästöt ovat maksaneet panostuksen moninkertaisesti takaisin.
  • Kiinteistöalalla toimiva Alltime järjesti Tekesin innovaatiosetelillä opiskelijoille hackathonin, jossa etsittiin uusia innovaatioita roskaamisen vähentämiseen.
  • Biolan osallistuu omalla kompostori-casella VTT:n koordinoimaan tutkimushankkeeseen positiivisen hiilikädenjäljen laskentamenetelmien kehittämiseksi. Pk-yritykselle osallistumiskynnys on usein matala: panostamalla omaa työtä saadaan myös tutkijoiden osaaminen palvelemaan yrityksen kehittämistä. Samalla omakin osaaminen lisääntyy
  • Rukakeskus palkkasi henkilön vastaamaan ympäristöasioiden johtamisesta, ja vastuullisuus ja ilmastokysymykset on nostettu yrityksen strategian keskiöön.
  • Nivos Energia Nivos Energia löysi yhteistyökumppanin Yandexin datakeskuksesta Mäntsälästä, ja hukkalämmön hyödyntämisen myötä fossiilisen polttoaineen käyttöä ja päästöjä on onnistuttu alentamaan merkittävästi. Sivutuotteena on tullut medianäkyvyyttä ja palkintoja vastuullisuuskilpailuista.
  • Finn Spring lasketutti SPRING -tuotteidensa hiilijalanjäljen konsultilla, ja on sen jälkeen systemaattisesti vähentänyt päästöjään. Kun loput päästöt vielä hyvitetään, voidaan kuluttajille tarjota hiilineutraalia lähdevettä.

Nollapäästöpäivänä haluamme haastaa kaikki Suomen pk-yritykset miettimään, mikä rooli ilmastobisneksellä voisi olla omassa liiketoiminnassa.

Jaathan ajatuksesi omista ilmastotoimistasi somessa tunnuksilla #ilmastobisnes ja #nollapäästöpäivä.

Lisätiedot:
EK: Asiantuntija Tuuli Mäkelä, puh. 050 330 3245, etunimi.sukunimi@ek.fi, @tuulimakela
Clonet Oy: Toimitusjohtaja Sari Siitonen, puh. 040 761 5221, etunimi.sukunimi@clonet.fi, @SariSiitonen