Odotettavissa huonoja talousuutisia Britanniasta

11.12.2019

Britannian EU-irtautumisen tarkat yksityiskohdat ovat täysin ilmassa. Jännityksellä odotamme, ratkaisevatko Britannian huomiset vaalit pitkään solmussa olleen brexit-vyyhdin. Varmaa on vain se, että brexit tulee heikentämään maan taloutta selvästi, sanoo EK:n ekonomisti Simo Pinomaa

Sopimukseton ero edelleen mahdollinen

Jos kumpikaan Britannian valtapuolueista, konservatiivit tai työväenpuolue, ei saa huomissa vaaleissa selvää enemmistöä, brexit-tilanne ei selkene ja pelätty sopimukseton EU-ero uhkaa jo tammikuun lopulla.

Brexitin huomattavat talousvaikutukset voivat toteutua myöhemmin myös siinä tapauksessa, että Britannia eroaa EU:sta tammikuussa sopimuksen kanssa, sillä silloin alkaa vain siirtymäaika. Se kestää vuoden 2020 lopulle. Tänä aikana Britannian kauppasuhteet säilyvät ennallaan, mutta maan on ehdittävä neuvotella uudet taloussuhteet EU:n kanssa.

Tämä on erittäin haastava prosessi, eikä ole ollenkaan varmaa, että aikaa on riittävästi. Siirtymäaikaa voidaan jatkaa yhteisellä sopimuksella enintään vuoden 2022 lopulle.

Kallista on

Puhtaasti talouden kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto olisi, jos Britannia jättäisi EU:n ilman sopimusta. Brittiläisen riippumattoman NIESR-tutkimuslaitoksen mukaan viiden vuoden päästä brexitistä maan talous olisi lähes 3 prosenttia pienempi verrattuna tilanteeseen, että maa olisi pysynyt EU:ssa.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF:n arvio menetysten olevan samaa suuruusluokkaa. IMF:n mukaan muutamassa vuodessa koko EU menettää noin 0,5 % taloudestaan ja maailmantalouskin pienenee vastaavasti noin 0,2 %. Brexitin arvellaan jo nyt aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa Britannian talousalueelle.

Konservatiivit vs. Työväenpuolue

Eron tultua voimaan on vaalien tuloksesta riippuen kaksi eri kulkusuuntaa. Konservatiivien ollessa vallassa Britannia pyrkii yhä kauemmaksi EU:sta ja vähempään yhteistyöhön unionin kanssa. Jos taas Labour voittaa vaalit, on todennäköistä, että he pyrkivät sopuisampaan eloon EU:n kanssa.

Viikon graafi: Brexit tulee briteille kalliiksi