Riikka Heikinheimo: Euroopan on tähdättävä innovaatiojohtajuuteen

EU:ssa valmistellaan uutta tutkimuksen puiteohjelmaa. Nyt on oikea hetki varmistaa, että puiteohjelma auttaa aidosti vahvistamaan Euroopan kilpailuasemaa ja tekemään meistä innovaatiojohtajan. Suomen rahoitussaantoa on varaa parantaa entisestään, kirjoittaa johtaja Riikka Heikinheimo.

Innovaatiokisassa USA viilettää kaukana Euroopan edessä ja Kiina kirii ohi. Näin ei voi jatkua.  Uudessa geopoliittisessa tilanteessa teknologinen kehitys sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI) ovat avain strategiseen kilpailukykyyn. Innovaatiojohtajuuden merkitys korostuu aivan erityisesti vihreässä siirtymässä ja nousevan puolustussektorin alalla.

Euroopalla on poikkeuksellinen vahvuus – tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan isot monivuotiset puiteohjelmat. Ne aloitettiin juuri eurooppalaisen elinkeinoelämän kilpailukyvyn kehittämiseksi. Nyt meneillään on 9. ohjelma ja kymmenes on suunnittelupöydällä.

Juuri nyt on oikea hetki varmistaa, että tutkimuksen puiteohjelma palaa juurilleen eli sillä haetaan terävämpää kilpailukykyä Euroopan elinkeinoelämälle uudessa haastavassa geopolitiikan tilanteessa. Kunnianhimoisten tavoitteiden ohella on tärkeää, että puiteohjelman pilarimallinen rahoitusrakenne on tasapainoinen. Rahoitusinstrumenttien on tuettava monipuolisesti yritysten osallistumista sekä tutkimuksen yhteistyötä yritysten kanssa.

Suomella on paljon annettavaa Euroopan strategisen kilpailukyvyn kehittämiselle. Osaamisellemme on kysyntää. Horisontti Eurooppa -puiteohjelman välituloksista näkyy, että olemme oppineet rahoitusta hakemaan ja hakukierroksilla myös menestymään. Suomen onnistumisprosentti on reilusti yli EU keskiarvon!

Tärkeää on myös tunnustaa, että suomalainen koko TKI-potentiaali ei ole vielä käytössä. Erityisesti keskisuuret ja suuremmat yritykset on tärkeää saada paremmin EU-rahoituksen äärelle.

Suomi pitää mahdollisena, että tutkimuksen puiteohjelman rahoitusbudjetti jopa kasvaa nykyisestä.  EK on valmis tukemaan budjetin kasvattamista sillä edellytyksellä, että hankkeiden rahoitus perustuu aina aidosti laatuun ja tulosten vaikuttavuuteen. Lisäksi ohjelman rakenteen tulee olla monipuolisesti houkutteleva niin yrityksille kuin tutkimuksellekin.