Talouskeskiviikko: Kasvu jatkuu epävarmuudesta huolimatta

15.03.2017

Euroalueen inflaatio kohosi tammikuussa lähes tavoitetasolle 2 prosenttiin, mutta EKP piti ohjauskoron ennallaan nollassa. EU:n teollisuuden ja kuluttajien luottamusindikaattorit vahvistuivat helmikuussa. Euroopan kasvu jatkuu melko laajapohjaisena, kirjoittaa Juha Vartia.

Euroalueen bkt kasvaa vakaasti, pääasiassa kotimarkkinoiden vetämänä. Kansainvälisen kaupan jähmeys vie vauhtia EU:n vienniltä ja teollisuustuotannolta. Brexit huolettaa yhteisöä, mutta trumpismin tapaan se ei ole aiheuttanut taloudelle välitöntä haittaa. Skotlannissa harkitaan uutta äänestystä itsenäistymisestä.

Vaikeuksissa olleista Etelä-Euroopan maista Espanja elpyy, mutta Italian pankkien vakaus ja talous huolestuttaa. Britanniassa pörssit nousevat Brexitistä huolimatta. Pääministeri sai parlamentilta valtuudet neuvotella vapaasti eroamisen ehdoista. Varsinainen sopimus pitää kuitenkin edelleen hyväksyttää parlamentissa.

USA:n bkt:n kasvu hidastui vuoden lopulla ennakkotietojen mukaan. Syksyllä kasvu oli vahvaa ja tilastolukuja tarkistettiin ylöspäin. Teollisuustuotanto ja vienti lisääntyivät. Kasvua oli Aasiankin viennissä, mikä herättää toiveita yleisemmästä kaupan elpymisestä.

Suomessa kasvu on vahvistunut, vaikka vienti ei ole elpynyt toivotusti. Vuoden lopussa talous ei kuitenkaan kasvanut. EK:n helmikuun suhdannebarometri ennakoi maltillisen kasvun jatkumista.

Tiedot perustuvat EK:n talouskatsaukseen.

Viikon kysymys: Mikä on tuotannon suhdannekuvaaja?
Viikon graafi: Talouskasvu jatkunee laimeana vuonna 2017