Työvoimapula nousemassa kasvun esteeksi
Ammattitaitoisen työvoiman saatavuudesta on Suomessa lyhyessä ajassa tullut merkittävä ongelma. Muuallakin EU:ssa, jossa kasvu on jatkunut pitkään, ongelma on alkanut nostaa päätään. Tämä ei suinkaan helpota Suomen tilannetta, kirjoittaa ekonomisti Simo Pinomaa.
EK:n yrityskyselyjen mukaan noin joka kolmas palveluyritys ja joka neljäs rakennusalan yritys kärsii työvoimapulasta. Myös teollisuudessa työvoimapula on vähitellen kärjistymässä. Alalla lähes 15 prosenttia yrityksistä arvioi ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden tuotannon kasvun esteeksi.
Samaa kehitystä osoittaa tilastokeskuksen julkistama selvitys rekrytointiongelmien lisääntymisestä. Vuoden 2017 toisella neljänneksellä oli 20 000 vaikeasti täytettävää paikkaa, mikä on noin 5 000 enemmän kuin vuosi sitten. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli erityisen paljon rakennusalan ja kaupan alan toimipaikoissa.
Yritysten lisääntyvistä työvoimatarpeista kertoo myös se, että työvoimatoimistoihin ilmoitettujen avointen työpaikkojen määrä on kasvussa. Syyskuussa työvoimatoimistoissa oli noin 43 000 avointa työpaikkaa. Kasvua vuodentakaiseen on noin 6 000. Lisäksi yli 2 kuukautta avoinna olleiden työpaikkojen määrä on nousussa.
Samaan aikaan työvoimapulaa ja työttömyyttä
Vaikka avoimia paikkoja on entistä enemmän, työttömyys pysyttelee itsepintaisen korkealla. Virallisten lukujen mukaan liikutaan kuitenkin edelleen 8 prosentin tuntumassa. Työministeriön myös pitkäaikaistyöttömyydenkin huomioiva työttömiin työnhakijoihin perustuva luku on laskenut, mutta edelleen noin 11 prosentin korvilla.
Työmarkkinoiden yhteensopivuusongelma johtuu siitä, että avoimet työpaikat ovat eri toimialoilla ja paikkakunnilla kuin työttömät. Lisäksi avokätisen työttömyysturvan ja muiden tulonsiirtojen takia kannusteet tarttua uuteen työhön usein puuttuvat.
Euroopassakin pula työvoimasta yltyy
Suomi ei ole kuitenkaan yksin näiden ongelmien kanssa. Korkeasta työttömyydestä kärsivää eteläistä Eurooppaa lukuun ottamatta työvoimakapeikot ovat EU-maissa alkaneet vaikeutua pitkään jatkuneen talouskasvun takia.
EU-maissa keskimäärin palveluissa ja teollisuudessa ammattityövoiman pulaa kokevien yritysten osuus on noussut 15-20 prosentin haarukkaan. Tämä ei suinkaan helpota Suomen tilannetta. Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy. Näin Suomen mahdollisuudet saada ulkomaista työvoimaa heikkenevät.
Viikon kysymys: Mitä tarkoittaa työvoimapula?
Viikon graafi: Puute ammattitaitoisesta työvoimasta on yhä laajempi ongelma