Uudistukset tehtävä, vaikka taloustilanne näyttää hyvältä

27.09.2017

Suomen talous on vihdoin nousussa. Näyttää vahvasti siltä, että BKT kasvaa tänä vuonna noin 3 prosenttia. Asiasta ei pidä kuitenkaan liikaa riemastua. Tuotanto saavuttaa vuoden 2008 huipputason vasta ensi vuonna, väkilukuun suhteutettuna ehkä vasta muutaman vuoden päästä. Hyvällä syyllä voidaan puhua menetetystä vuosikymmenestä, kirjoittaa Simo Pinomaa.

Lähivuosien kasvulle ennakoidaan jatkoa, mutta ennusteet ovat valitettavan epävarmoja. Esimerkiksi vielä viime vuoden lopulla ennustelaitokset arvioivat talouden kasvavan tänä vuonna vain runsaan prosentin vauhdilla. Toki elinkeinoelämän suhdanneindikaattorit lupaavat hyvää, mutta kyselyt peilaavat vain lähikuukausia.

Sumussa ensi vuoteen

Ensi vuoteen mennään siis sumussa, mutta kotitalouksien ja yritysten kulutus- ja investointihalukkuuteen voidaan vaikuttaa uudistuksilla, joilla talous saadaan kestävälle pohjalle. Siksi rakenneuudistusten toteuttaminen on kaikkien toimijoiden etu.

Työvoiman saatavuusongelmien kannalta kannustinloukkujen pienentäminen on ensiarvoisen tärkeää. Eniten loukkuja voitaisiin purkaa loiventamalla verotuksen progressiota ja vähentämällä asumistuen työtuloa leikkaavaa vaikutusta. Naisten työllisyysasteen nostamiseksi perhevapaajärjestelmää on uudistettava.

Kestävyysvajeen kannalta on tärkeää, että sote-uudistus toteutetaan ja noin 3 mrd euron säästöt ensi vuosikymmenellä saavutetaan. Lähikuukaudet ovat uudistuksen kannalta kohtalokkaita. Ilman sote-uudistusta julkistalouden velka alkaa kasvaa ensi vuosikymmenen lopulla hallitsemattomasti tai veroja on rajusti kiristettävä.

Viikon kysymys: Mitä tarkoitetaan kiinteillä investoinneilla?
Viikon graafi: BKT-ennusteita on viime aikoina tarkistettu ylöspäin