Tiina Ruohola bloggaa: Alennettu arvonlisävero kuuluu kaikille nettiliikuntatunneille
Koronan myötä ohjattu liikunta on siirtynyt lähes yön yli verkkoon. Yhtä ripeästi olisi syytä korjata Verohallinnon ohje ja saada kaikki netin kautta välitettävät liikuntapalvelut samaan arvonlisäkantaan, kirjoittaa EK:n veroasiantuntija Tiina Ruohola.
Monet kuntokeskukset ja liikuntapaikat ovat joutuneet sulkemaan ovensa koronakriisin johdosta. Liikunnan mahdollistaminen on siirretty verkkoon ja olohuoneestaan käsin onkin mahdollista (ja suositeltavaa!) osallistua niin joogaan, tanssitunnille kuin ohjattuun äijäjumppaankin. Kyse on kuntoilijalle liikunnan harjoittamisesta ja palveluntarjoajalle liikunnan mahdollistamisesta – nyt myös Verohallinnon ohje on tältä osin korjattava ja saatava myös näille palveluille alennettu 10 % ALV-kanta.
Verohallinnon ohjeen (Liikuntapalvelujen ALV) mukaan ainoastaan reaaliaikaisesti netin välityksellä tapahtuvaan liikuntatuntiin voidaan soveltaa alennettua verokantaa. Sen sijaan kuukausimaksulliseen palveluun tai liikkujan itse valitsemaan aikaan hyödynnettävään liikuntatallenteeseen sovelletaan yleistä verokantaa. Verohallinnon tulkinnan mukaan näissä on kyse liikunnan mahdollistamisen sijaan sähköisistä palveluista.
Arvonlisäverolain mukaan alennettua verokantaa voi soveltaa palveluun, jolla annetaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen. Verohallinnon ohjeen mukainen tulkinta sovellettavasta verokannasta on siis virheellinen. Tämä tulkinta johtaa siihen, että esimerkiksi kolmivuorotyötä tekevä voi päätyä maksamaan liikuntapalveluistaan enemmän kuin perinteisesti 8-16 välissä työtä tekevä. Erityisen merkittävän asiasta juuri nyt tekee myös tilanne, jossa meistä jokainen liikkuu nimenomaisesti etänä, omissa kodeissamme.
Näkemyksemme mukaan Verohallinnon ohje tulee päivittää ja alennettua 10 % verokantaa soveltaa kaikkiin niihin internetin kautta välitettäviin palveluihin, joilla annetaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen. Tämä tulkinta on oikein – ja hyväksi meille kaikille.