Timo Vuori: Edessä vaalien supervuosi – miten käy kansainvälisen kaupan?
Vaalien supervuosi 2024 on merkittävä suunnannäyttäjä maailmankaupan ja kauppapolitiikan kannalta. Vaalit määrittävät, kiristyvätkö geopoliittiset jännitteet taloudessa ja jatkuuko markkinoiden jakautuminen kauppablokkeihin. Vaikutukset heijastuvat myös Suomen vientiin, kirjoittaa EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori.
Taiwanin vaalivoittajaksi nousi maan itsenäisyyttä korostava Lai Ching-Te. Nähtäväksi jää, minkä suunnan maan suhteet Kiinaan lopulta ottavat. Jos maiden välit kärjistyvät, voi se johtaa turvallisuusjännitteisiin ja kaupparajoituksiin, joihin myös länsimaat joutuvat reagoimaan. Näistä vaikutuksista ei jää immuuniksi Suomenkaan kauppa Kiinan kanssa.
BRICS-maiden osalta vaalit pidetään Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Intiassa pääministeri Modin uskotaan saavan valtakirjan jatkaa nykyistä lännen ja idän kanssa tasapainottelevaa politiikkaa. Etelä-Afrikassa taas ennustetaan vallanvaihdosta, jonka vaikutukset maan politiikkaan ja kauppasuhteisiin ovat vielä hämärän peitossa.
Länsimaista mielenkiintoisimmat vaalit pidetään Isossa-Britanniassa ja USA:ssa. Mahdollinen Labourin voitto ei yhdessä yössä muuttaisi brittien EU- ja kauppapolitiikkaa, mutta mahdollisesti pidemmällä aikavälillä voisi lähentää EU-yhteistyötä. USA:ssa Bidenin jatkokausi ei muuttaisi maan kauppapoliittista linjaa, mutta Donald Trumpin paluu Valkoiseen taloon toisi hänen lupaamansa 10 %:n tullit kaikille tuontituotteille ja useita muita kauppakiistoja kumppanimaiden kanssa. Kauppasodat palaisivat USA:n kauppasuhteisiin, mikä tuntuisi Suomen taloudessa asti. Silti USA:n merkitys Suomen kauppakumppanina korostuu.
Suomen kannalta erittäin tärkeät ovat kesäkuussa pidettävä eurovaalit, sillä ne määrittelevät millaista ilmasto-, teollisuus- ja kauppapolitiikkaa EU edistää lähivuodet. Turvallisuus on uuden komission agendan ytimessä suurvaltasuhteista kauppapolitiikkaan. Taloudellisen turvallisuuden nimissä EU:n on vahvistettava talouden kriisikestävyyttä, mutta myös strategisia kumppanuuksia kauppakumppaneiden kanssa kriittisten raaka-aineiden ja teknologian saannin varmistamiseksi. Sisämarkkinoita vahvistaessaan EU ei saa muuttua itse protektionistiseksi, koska toimivat kauppasuhteet ovat hyvinvointimme perusta.