Timo Vuori: Geopolitiikka koettelee EU:n kauppapolitiikkaa

12.02.2022

EU:n kauppapolitiikassa on edessä kaksikin merkittävää kokousta: jäsenmaiden ulkomaankauppaministerit tapaavat 13. -14.2. Marseillessa ja EU-Afrikka-huippukokous järjestetään Brysselissä 17.-18.2. Kauppapolitiikasta ja vienninedistämisestä vastaava johtajamme Timo Vuori tiivisti elinkeinoelämän arviot kokouspöytien isoista teemoista.

Suurvaltajännitteet ja geopolitiikka leimaavat EU:n kauppaministerien kokousta 13.-14.2.2022 Marseillessa. EU haluaa lisää kauppaa Afrikan kanssa luoden samalla vastapainoa Kiinan Afrikan valloitukselle. EU:n ja USA:n sovittua kiistansa ne tekevät yhteistyötä vapaakaupan ja terveen kilpailun sääntelyssä, minkä luo painetta valtiovetoisille talouksille kuten Kiina. Transatlanttisten kumppaneiden tavoitteena on myös Maailman kauppajärjestö WTO:n uudistaminen maailmankaupan ’järjestyksenvalvojana’.

Global Gateway haaste Kiinan Afrikan valloitukselle

Marseillesin EU:n kauppakokouksessa on esillä EU:n ja Afrikan kauppa- ja investointikumppanuuden tiivistäminen. Suomi kannattaa aloitetta, vaikka Afrikan merkitys vientimarkkinana onkin meille vielä vaatimaton. Afrikan osuus Suomen tavaraviennistä on 2,4 prosenttia, kun esimerkiksi Baltian maiden osuus on yli 5 prosenttia. Afrikan markkinoilla olisi kuitenkin potentiaalia Suomen viennille muun muassa teiden, satamien, televerkkojen ja muun infrastruktuurin rakentamisessa, energiaratkaisuissa sekä koulutuksessa.

Heti kauppaministerien kokouksen jälkeen on Brysselissä vuorossa 17.-18.2.2022 EU-Afrikka-huippukokous, jossa poliittisten teemojen ohella vahvasti on esillä myös kauppasuhteet. Maailman väestörikkaimman maanosan kanssa EU haluaa syventää kauppasuhteita ja hyötyä 54:n Afrikan maan uudesta vapaakauppa-alueesta, joka karsii turhia tulleja Afrikan maiden väliltä. Kiinan Afrikan-valloitukseen EU vastaa uudella Global Gateway -ohjelmalla, jolla edistetään merkittäviä investointeja ja infrastruktuuriprojekteja myös Afrikassa. Global Gateway -ohjelma tarjoaa suomalaisyrityksillekin mahdollisuuksia päästä mukaan Afrikan hankkeisiin.

EU ja USA löytämässä taas toisensa

EU:n kauppaministerit keskustelevat transatlanttisista kauppasuhteista, kun presidentti Trumpin kylvämät kauppakiistat on sovittu presidentti Bidenin kanssa. Nyt on aika ryhtyä yhdessä saamaan aikaan tuloksia toimivan kaupan ja terveen kilpailun varmistamiseksi, mikä olisi Suomenkin etujen mukaista. Saksan ja Ruotsin jälkeen USA on Suomen 3. tärkein vientimaa lähes 7 prosentin osuudella tavaraviennistä. USA:n massiiviset talouden uudistamistoimet tarjoavat Suomen viennille mahdollisuuksia ympäristöteknologiasta ja biotaloudesta datatalouteen sekä infrastruktuurihankkeisiin.

Suurvaltajännitteiden maailmassa EU ja USA ovat jo sopineet uudesta EU-USA kauppa- ja teknologianeuvostosta (Trade and Technology Council, TTC), jossa tehdään yhteistyötä samalta arvopohjalta sääntelyssä ja standardeissa digitalisaatiosta vihreään talouteen ja teknologiaan. EU toivoo, että presidentti Bidenin aikana saataisiin lopulliset ratkaisut myös Airbus/Boeing-kiistassa sekä teräs- ja alumiinitulleissa, jotka ovat Suomenkin viennin kannalta nämä tärkeitä teemoja.

Kauppaa yhä pakotteiden uhan alla

Ukrainan ja myös Liettuan tilanne on esillä vähintään EU:n kauppaministereiden käytäväkeskusteluissa, sillä lähiajat näyttävät, johtaako tilanne myös kauppatoimiin. Pakoteuhka luo myös talouteen epävarmuutta, mutta EU on ollut hyvin yhtenäinen. Jäsenmaat ymmärtävät EU:n tarjoavan kaikille tukea ja turvaa maailmanpolitiikan epävakaudessa.