Timo Vuori: Trump on saanut tulliraporttinsa – pian kuullaan johtopäätökset
USA:n presidentin ylin kauppapoliittinen neuvonantaja, kauppaedustaja Jamieson L. Greer on tänään julkistanut odotetun raportin amerikkalaisten kohtaamista kaupanesteistä eri markkinoilla. Raportin pohjalta presidentti Trump on ilmoittanut määräävänsä tarvittaessa uusia tulleja kauppakumppaneille – nyt odotetaan johtopäätöksiä.
Euroopan unionin osalta tuore raportti ei tuo esille mitään merkittävästi uutta. Samat vanhat kiistat tietyistä tullieroista ja toimialakohtaisista sääntelyeroista nousevat toki taas esille.
Myönteistä on se, ettei Suomea ei mainita raportissa lainkaan, vaikka useiden EU-maiden kirjava markkinasääntely ja kansalliset poikkeukset saavat kritiikkiä.
Tullien osalta raportissa arvostellaan EU:n jäsenmaiden kirjavuutta tullauskäytännöissä. Kritiikki on sinällään aiheellista, vaikkei mikään uusi ilmiö olekaan. Harmonisointi on etenemässä EU:n tulliuudistuksen myötä.
Presidentti Trump on kritisoinut Eurooppaa omien markkinoiden suojaamisesta, vaikka keskimääräinen tullitaso EU:ssa on 2 prosenttia, kun se USA:ssa on 3 prosenttia. USA:n kauppaedustajan raportissa kuitenkin nostetaan erityisesti esille EU:n korkeat tullit henkilöautoissa (10 %), polkupyörissä (14 %), rekoissa (22 %) sekä lannoitteissa (6,5 %) ja merenelävissä (22 %). Tältä pohjalta on mahdotonta ennakoida, mihin lisätoimiin presidentti Trump aikoo ryhtyä voimaan tulevien 25 % autotullien ohella.
USA:n ja EU:n sääntelyerot nousevat raportissa esille aikaisempien vuosien tapaan. Niitä löytyy maataloudesta ja elintarvikkeista aina kemikaaleihin, koneisiin ja laitteisiin sekä palveluihin asti. Näiden kaupanesteiden karsimiseksi ja sääntelyn yhdenmukaistamiseksi perustettiin jo presidentti Bidenin kaudella kauppa- ja teknologianeuvosto (TTC). Sen tulokset jäivät kuitenkin vaisuiksi.
Jos presidentti Trump aidosti haluaa karsia sääntelyeroja ja helpottaa amerikkalaisten yritysten pääsyä EU:n markkinoille, niitä tätä TTC-yhteistyötä olisi syytä jatkaa tullien asettamisen sijasta. Esimerkiksi koneiden ja laitteiden teknistä sääntelyä ja viranomaistarkastuksia voitaisiin yhdenmukaista. Samoin olisi erinomaista, jos EU ja USA löytäisivät yhteisen sävelen, kuinka edistää digitaalista ja ilmastoneutraalia taloutta ja tervettä kilpailua.
Kauppaedustaja Greerin raportissa paljon tilaa saa EU:n toimet digitalisaation ja datan sääntelyssä, mikä USA:ssa koetaan haasteelliseksi amerikkalaisten yritysten kannalta. Tältäkin osin olisi tärkeää, että transatlanttinen markkina ja sen sääntely kehittyisivät samaan suuntaan, jotta saisimme vastapainoa Kiinan ja muiden kehittyvien talouksien ripeälle etenemiselle.
Paljon odotetut USA:n kauppaedustajan selvitykset ovat nyt presidentti Trumpin käsissä. Kaikki odottavat sitä, millaisiin tullipäätöksiin tai muihin kauppatoimiin Trump on valmis 3.4. kun hänen mainostamansa ”liberation day” koittaa. Suomalaisin silmin raportti ei tarjoa mitään uutta, joten toivottavasti EU ja USA pääsisivät ratkomaan kauppasuhteitaan mieluummin neuvotteluiden kuin kauppasodan kautta.