Timo Vuori: Turvallisuus edellä EU:n tulevassakin kauppapolitiikassa

17.09.2024

Komissaarinimitysten ohella Brysselissä julkistettiin Ursula von der Leyenin poliittiset evästykset kullekin salkulle. Kauppakomissaariehdokas Maros Sefrovicia koskeva ’mission letter’ kertoo, että taloudellinen turvallisuus korostuu voimakkaasti EU-komission tulevassa kauppapolitiikassa. Huolena on EU:n kääntyminen entistä enemmän sisäänpäin, kirjoittaa kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori.

Tulevan komission kauppapolitiikan ytimen tulee jatkossakin muodostamaan EU:n talouden etujen suojaaminen kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa. Edellinen komissio jo käynnisti EU:n kauppapolitiikan suojatoimien kehittämisen hiilirajamekanismista tiukempaan vienti- ja investointivalvontaan.

Tulevan komission on tarkoitus jatkaa tätä työtä kehittämällä riskienhallintaa ja kriittisten riippuvuuksien tunnistamista kauppasuhteissa. EU on kääntymässä geopolitiikan leimaamassa maailmassa sisäänpäin muiden kauppamahtien, USA:n ja Kiinan tavoin.

Toki tulevankin kauppapolitiikan tavoitteisiin kuuluu jo pitkään käytyjen kauppaneuvotteluiden onnistunut päättäminen kauppasopimuksiin Latinalaisen Amerikan sekä Indopasifisen alueen maiden kanssa.

EU:n kyky kauppakumppanuuksiin hiipumassa

EU:n kyky avata uusia markkinoita sekä helpottaa kauppaa ja investointeja muiden maiden kanssa on hiipumassa, mikä aiheuttaa haasteen eurooppalaisten yritysten pärjäämiselle kansainvälisessä kaupassa. Sisäpiiritiedot kuitenkin kertovat, etteivät neuvottelut etene Intian tai Australian kanssa eikä lähes 25 vuotta väännettyä Mercosur-sopimusta olla saamassa lähiaikoina maaliin.

Uuden komission kauppa-agendalla korostetaan kuitenkin strategisia kumppanuuksia Clean Trade and Investment Partnership -nimisinä hankkeina, jotta EU turvaa asemansa kriittisissä arvoketjuissa, tietovirroissa sekä kriittisten raaka-aineiden ja teknologian saamisessa. Tavoite on sinänsä hyvä, mutta sen toteuttaminen voi osoittautua haasteelliseksi, jos edes Australian kanssa ei saada kauppasopimusta aikaiseksi.

Mielenkiintoista uuden komission linjauksissa on lyhyt ja yleinen ilmaisu jatkaa EU-USA-kauppayhteistyötä tilanteessa, jossa transatlanttista yhteismarkkinaa kannattaisi edistää nykyistä kunnianhimoisemmin vastapainona Kiinan kasvavalle roolille maailmankaupassa. Kiinan osalta tuleva komissio korostaa ylläpitävänsä kauppasuhteita ja edellyttää vastavuoroisuutta tasavertaisemman kauppasuhteen luomiseksi. Riskienhajautus on tulevankin komission Kiina-linja.

Sisäänpäin kääntyvä EU menettää kilpailukykyään

Geopolitiikan leimatessa kauppaa ja taloutta on omien talousintressien varjeleminen EU:lta ymmärrettävää. On kuitenkin vaarana, että EU muuttuu itse protektionistiseksi, vaikka sen talous ja kilpailukyky on laajasti riippuvainen kaupasta ja investoinneista muun maailman kanssa. EU-maista erityisesti Suomi kuuluu maihin, jotka sisämarkkinakaupan ohella rakentavat hyvinvointinsa onnistuneesta kauppasuhteesta niin Amerikan kuin Aasian kanssa.

Suomen elinkeinoelämä peräänkuuluttaakin tulevalta komissiolta määrätietoisia toimia uusien kauppa- ja kumppanuusdiilien avulla talousetujemme vahvistamiseksi – eikä vain suojaamiseksi. Eristäytymällä EU ei pärjää kiristyvässä globaalissa kilpailussa jatkossakaan.

Tavoitteemme EU:n kauppapolitiikkaan