Tuomas Tuominen bloggaa: Kesäduunarin arkea EK:ssa

24.07.2018

Asianajomaailmassa opintojen ohessa työskennellessäni mielessäni pyöri yksi kysymys: millaista työoikeuden asiantuntijan elämä liittopuolella mahtaa olla? Kysymykseni muuttui konkretiaksi huomatessani EK:n etsivän kesätyöntekijää EK:n työelämän -vastuualueelle.

Työhaastattelussa minulta kysyttiin tietämystäni EK:sta. Vastauksessani kerroin, että EK:n tarkoituksena on toimia jäsenliittojen yhteisenä ja keskitettynä äänenä työmarkkinapoliittisessa keskustelussa. EK:n tärkein tehtävä on toimia sen jäsenliittojen ja -yritysten edunvalvojana, joka pitää sisällään niin lainsäädäntöhankkeisiin kuin työmarkkinapoliittiseen keskusteluun osallistumista ja vaikuttamista. Kuvittelin vastaukseni olleen kutakuinkin kaikenkattava. Kesän aikana olen kuitenkin huomannut, kuinka pintapuolinen vastaukseni olikaan.

Kesän edetessä olen huomannut EK:n olevan suuri asiantuntemuksen painekattila, joka sisältää asiantuntijoita kaikista mahdollisista elinkeinoelämään liittyvistä sektoreista. Tämä pitää sisällään kaiken niin työoikeudesta liike- ja verojuridiikkaan kuin kansainvälisestä kauppapolitiikasta infrastruktuuriin. Näin ollen kesätyöntekijällä on EK:ssa todellinen mahdollisuus kehittää tietotaitoaan erittäin laaja-alaisesti.

Oma työnkuvani sisältää luonnollisesti työoikeuteen liittyviä projekteja sekä selvitystöitä. Tämän lisäksi olen kesän aikana osallistunut mitä erilaisimpiin tapaamisiin ryhmämme asiantuntijoiden mukana. Tapaamisissa olen päässyt kehittämään työoikeudellista osaamistani tavalla, joka ei olisi missään muualla ollut mahdollista. Lisäksi erilaiset tapaamiset ovat antaneet minulle vastauksen etsimääni kysymykseen: työoikeuden asiantuntijan elämä EK:ssa on monipuolista ja koko ajan muuttuvaa. Jokainen työpäivä on erilainen, ja itsensä kokoaikainen kehittäminen on työn ohessa varmasti taattu.

Lisäksi meille kesätyöntekijöille on järjestetty monipuolista ohjelmaa myös yhteisesti. Kesän alkupuolella EK järjesti kesätoimittajaseminaarin, johon osallistui eri medioiden kesätoimittajia sekä EK:n kesätyöntekijät. Seminaarissa pääsimme kuulemana EK:n asiantuntijoiden esitelmiä eri yhteiskunnallisista kuumista aiheista niin Suomesta kuin maailmalta. Lisäksi seminaarissa oli oiva tilaisuus tutustua eri mediatalojen kesätoimittajiin sekä heidän näkemyksiinsä niin kesätyöstä kuin erilaisista yhteiskunnallisista asioista.

Vietimme myös aurinkoisen kesäpäivän Porissa SuomiAreenan merkeissä. SuomiAreena oli meille kaikille kesätyöntekijöille tuttu konsepti median kautta, mutta kukaan meistä ei ollut kokenut SuomiAreena paikan päällä. SuomiAreena olikin juuri sitä mitä olin kuvittelut: tapahtuma täynnä mielenkiintoisia keskusteluita sekä eri alojen parhaiden asiantuntijoiden mielipiteitä Suomen kehittämisestä yhä paremmaksi ja turvallisemmaksi yhteiskunnaksi. Itse ehdin päivän aikana kuuntelemaan keskusteluita muun muassa tietosuojan, vaurastumisen, EU-politiikan sekä kansallisen turvallisuuden osalta.

Oman kokemukseni perusteella suosittelen EK:ta jokaiselle työoikeudesta kiinnostuneelle oikeustieteen opiskelijalle. EK:ssa pääset kehittämään työoikeudellista osaamistasi tavalla, johon sinulla ei ole muualla mahdollisuutta. Kesätyöntekijöillä on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan myös laaja-alaisemmin elinkeinoelämään liittyvistä asioista. Toki myös mahtava työyhteisö sekä Etelärannan kesäinen merimaisema ovat asioita, joiden takia suosittelen lämpimästi EK:ta jokaiselle. Jokainen työpäivä EK:ssa on uusia kokemuksia tarjoava matka liittotoiminnan keskipisteessä.