Heikinheimo bloggaa: Onnea uudet ylioppilaat, osaamisella pärjää aina

Lämpimät onnitteluni teille kaikille syksyn ylioppilaille. Niin teillä kuin aiemmin lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta valmistuneilla on edessä hyvä tulevaisuus, kirjoittaa EK:n johtaja Riikka Heikinheimo.

Olen vilpittömästi tätä mieltä. Työni on pyrkiä ennakoimaan yhdessä yritysten kanssa tulevaisuuden suuntia ja erityisesti tulvaisuuden osaamistarpeita. Minun kristallipallostani näkyy suomalainen monipuolinen elinkeinoelämä, joka päivittäin kehittää omaa toimintaansa, omia tuotteitaan sekä palveluitaan yhä useammin ulkomaalaiselle asiakkaalle.

Luotan suomalaiseen koulutukseen, ja siihen, että sitä kehitetään koko ajan paremmaksi. Me aikuiset koemme koulutukseen tehtävät uudistukset usein hyvin tunteikkaasti – meistä jokainen on asiassa tavalla tai toisella kokemusasiantuntija. Unohdamme helposti, että maailma, jossa nuoret kasvavat on erilainen kuin meillä oli. Unohdamme, että tulevaisuus, jossa nuoret tulevat elämään on erilainen kuin missä me elämme.

Tänään, kun syksyn ylioppilaat julkaistiin, on esille nostettu erityisesti korkeakoulujen pääsykoeuudistus ja otsikoihin on päässyt yksi tärkeistä aiheista eli matematiikka. On hyvä, että matematiikka puhututtaa. On loistavaa, että niin monet nuoret ovat päättäneet valita matematiikan ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavaksi aineeksi ja vielä pitkänä. Te opiskelijat viette eteenpäin muutosta, joka on kansainvälisestikin merkittävä. LUMA-aineiden (fysiikka, kemia ja matematiikka) suosion hiipuminen huolettaa kaikissa länsimaissa. On upeaa, että tämä trendi käännetään ensimmäisenä Suomessa.

Pääsykoeuudistus on ollut askel oikeaan suuntaan korkeakouluilta. Se poistaa pänttäämistä ja avaa väylää ensimmäistä kertaa opiskelemaan pyrkiville. Uudistus on kuitenkin vielä nuori ja siksi onkin tärkeä kuitenkin muistaa, että vanha pääsykoeväylä säilyy rinnalla.

Matematiikan opintojen ansiosta olette oppineet loogista ajattelua, sinnikkyyttä ja tärkeitä matemaattisia taitoja. Nämä taidot auttavat teitä suunnittelemaan omaa talouttanne ja korkeakoulusta valmistuvina tulette todennäköisesti tarvitsemaan matematiikan osaamista tulevaisuuden työtehtävissänne. Koska olette myös kielitaitoisia, tulee maailma olemaan teille avoimena. Saatatte hyvinkin pyörittää ja analysoida työssänne dataa, sillä se on yhä keskeisempää työnantajanne liiketoiminnassa. Ehkä kirjoitatte algoritmeja tai työskentelette yrityksissä, jotka kehittävät ratkaisuja ilmastonmuutokseen tai mallinnatte lääkemolekyylejä. Tai sitten työskentelette asiakkaiden kanssa asiantuntijapalveluissa tai myyntitehtävissä kaupan tai matkailun alalla. Mahdollisuuksia on paljon enemmänkin.

Kuten sanoin, luotan suomalaiseen koulutukseen ja tiedän, että kehitettävänä on myös peruskoulu. Sieltä jokaisen nuoren on saatava hyvät eväät jatkoon, on valinta sitten ammatillinen toinen aste tai lukio. Kun perustaidot ovat kunnossa, voitte palata myöhemminkin opiskelemaan lisää.