EK ja pohjoismaiset sisarjärjestöt kannattavat EU:lle tiukempaa ilmastotavoitetta
Elinkeinoelämän pohjoismaiset keskusjärjestöt uskovat vahvasti, että Euroopan on syytä jatkaa johtavassa roolissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Lisäksi on tärkeää saada eurooppalaisten yritysten ilmastoratkaisut maailmanmarkkinoille.
EK on valmistellut yhdessä pohjoismaisten sisarjärjestöjensä kanssa kannanoton EU:n pitkän aikajänteen ilmastopolitiikkaan, josta komissio julkaisee esityksensä huomenna (28.11.).
Pohjoismaisten elinkeinoelämän järjestöjen kannanotossa painotetaan sitä, että EU:n tulee asettaa 2050 ilmastotavoitteensa nettonollaan, jolloin kasvihuonekaasupäästöt ja poistot (hiilinielut, talteenotto- ja varastointi sekä käyttö) ovat tasapainossa.
Kaikissa Pohjoismaissa elinkeinoelämä on sitoutunut kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan ja tukee Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ja toimia. Maapallon lämpeneminen tulee pysäyttää 1.5 asteeseen, kuten lokakuussa julkistettu hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC esitti.
Pohjoismaiset elinkeinoelämän järjestöt uskovat vahvasti, että Euroopan tulee jatkaa johtavassa roolissa, kun ilmastonmuutosta vastaan taistellaan. Lisäksi Euroopan on tarjottava ratkaisuja muulle maailmalle. EU:n ilmastostrategian kulmakiviksi järjestöt ehdottavat seuraavia:
- Toimeenpannaan kunnianhimoinen ja markkinalähtöinen ilmastopolitikka, jolla täytetään Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet
- Luodaan polku kohti kilpailukykyistä EU:ta, jolla on päästöt ja poistot tasapainossa vuoteen 2050 mennessä
- Vauhditetaan eurooppalaisten yritysten pääsyä maailmanmarkkinoille ilmastoratkaisuillaan.
Pohjoismaiden elinkeinoelämä on ilmastotyön edelläkävijä ja haluaa olla sitä jatkossakin, sanoo Jyri Häkämies:
– Yrityksissämme on sitouduttu ilmastohaasteen torjuntaan sekä omassa toiminnassa että tuottamalla ilmastoratkaisuja ympäröivälle maailmalle. Olemme tiivistämässä yhteistyötä pohjoismaisten keskusjärjestöjen kesken, mistä tämä ilmastokannanotto on erinomainen esimerkki.
Kannanottoon on koottu myös esimerkkejä siitä, miten Pohjoismaissa on löydetty vähähiilisiä ratkaisuja muun muassa teollisuuteen, liikkumiseen ja lämmitykseen.
EU:n komissio julkistaa huomenna pitkän aikajänteen ilmastostrategian, jota käsitellään tulevan vuoden aikana ja todennäköisesti myös Suomen puheenjohtajakautena ensi syksynä. Strategiassa esitetään kahdeksan erilaista polkua vuoteen 2050 ja yli.
Lue pohjoismaisten järjestöjen kannanotto kokonaisuudessaan (”A Nordic Climate Vision”).
Lisätiedot:
Johtava asiantuntija Kati Ruohomäki, EK, puh. 040 767 5684, etunimi.sukunimi@ek.fi