Esitys kilpailukykypaketista nopeasti eduskunnalle

09.12.2015

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen kaaduttua maan hallitus esittää Suomeen työllisyyttä parantavaa ja yritysten elinvoimaa edistävää kilpailukykypakettia. Tällä hetkellä lakiesityksessä on kuitenkin valuvika. Säästötoimet uhkaavat jäädä määräaikaisiksi, mutta yritysten lisäkustannukset muutosturvan parantamisen myötä pysyviksi, EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo.

Suomalaiset yritykset ovat menettäneet kilpailukykyään kansainvälisillä markkinoilla, mikä on heijastunut työttömyyslukuihin ja kansantalouteen.

– Yritysten kilpailukyvyn palauttaminen on työntekijöiden kannalta parasta mahdollista työsuhdeturvaa. Yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariuduttua SAK:hon kuuluvan kuljetusliiton AKT:n vastustukseen hallituksen on vietävä kilpailukykypaketti eduskunnalle, johtaja Ilkka Oksala toteaa.

EK:n mielestä yhteiskuntasopimus olisi ollut parempi tapa parantaa suomalaisen työn kilpailukykyä kuin asian hoitaminen lainsäädäntöteitse.

– Hallituksen lakiesityksen lähtökohdat ovat kuitenkin oikeat. Lakien valmistelua tulee jatkaa niin, että esitys on käsitelty eduskunnassa kevätistuntokaudella 2016. Lakien on oltava voimassa ennen syksyn 2016 liittokohtaisen työmarkkinakierroksen alkua, Oksala painottaa.

Kilpailukykypakettiin sisältyvän koulutussetelin eli muutosturvan on arvioitu aiheuttavan yrityksille jopa 100 miljoonan euron pysyvät vuotuiset kustannukset. Työterveyshuollon ulottaminen työsuhteen jälkeiseen aikaan ja uusi lomaltapaluukorvaus lisäävät niin ikään yritysten kustannustaakkaa.

– Tässä mennään väärään suuntaan. Tavoitteena on oltava yritysten kustannustaakan keventäminen. Esitystä on korjattava siten, että toimet eivät aiheuta yrityksille kohtuuttomia kustannuksia, Oksala toteaa.

Lue EK:n lausunto (pdf).