Elintarviketyöläisillä laittomien lakkojen sarja Varsinais-Suomessa

25.03.2014

Työtuomioistuimesta tullut jo useita sakkopäätöksiä

 

Finnprotein Oy:n tehtaalla Uudessakaupungissa on ollut talven ja kevään aikana useita laittomia työrauhahäiriöitä. Uusin noin 30 työntekijän lakko alkoi maanantaina 24.3. Lakolla vaaditaan 30-50 prosentin palkankorotuksia. Yrityksessä maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) lakko on laiton kuten aikaisemmatkin lakot.

Työtuomioistuin tuomitsi tänään SEL:n ammattiosastoineen yhteensä 16 500 euron hyvityssakkoihin.

Jatkuva lakkoilu on ollut uudelle käynnistyvälle tehtaalle erittäin raskas. Lupaavat tilaukset ovat vaarantuneet, rahoitusasema on joutunut koville ja työpaikat joutuvat vakavasti uhatuiksi. Noin 120 miljoonan investointi Uuteenkaupunkiin on vaarantumassa.

SEL ja sen ammattiosastot on viimeisen neljän kuukauden aikana tuomittu maksamaan lukuisista Varsinais- Suomen eri yrityksiin kohdistetuista laittomista työtaisteluista yhteensä noin 54 400 euron hyvityssakot. Lisäksi käynnissä olevasta lakosta on vielä tuomioita tulematta. Sakoilla ei kuitenkaan ole ollut mitään vaikusta laittomuuksiin.

– SEL ja sen ammattiosastojen laittomien lakkojen sarja osoittaa täydellistä piittaamattomuutta työpaikkojen säilyttämiseen. Alalla on voimassa oleva työehtosopimus ja yrityksissä maksetaan sen mukaista palkkaa. Finnprotein Oy:ssä esitetyt palkankorotusvaatimukset eivät ole tästä maailmasta, sanoo EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen.

Laittomat työtaistelut yleensä, ja Finnproteinin kaltaiset lakot erityisesti murtavat luottamuksen suomalaiseen sopimusjärjestelmään ja sen työmarkkinoita vakauttavaan toimivuuteen. Parasta aikaa keskusjärjestöjen työllisyys- ja kasvusopimuksessa sopima laaja työryhmä pohtii työmarkkinajärjestelmän uudistamista. Uudessakaupungissa vireillä oleva lakkoliike ja SEL:n aikaisemmat laittomat työtaistelut eri puolilla Varsinais-Suomea ovat osoituksia työrauhajärjestelmän todellisesta uudistamistarpeesta.

Maan hallitus on kokoontunut kehysriiheen ratkomaan lähihistorian vaikeimpia talousongelmia. Hallitus tarvitsee kaikkien yhteiskunnan toimijoiden tuen työpaikkojen turvaamiseksi.

– SAK:n on puututtava määrätietoisesti SEL:n laittomiin lakkoihin. Laiton lakkoilu ei aja kenenkään etua vaan vaarantaa niin työpaikat kuin luottamuksen sopimusjärjestelmän toimivuuteen, Laatunen toteaa.

Lisätietoja: johtaja Lasse Laatunen 0400 423715, asiantuntija Minna Etu-Seppälä 040 7780182