Hankintalain uudistus ajaa sekä kuntalaisten että yrittäjien asiaa
Hankintalain uudistus tulee tarpeeseen, arvioivat EK:n yrittäjät. On sekä kuntalaisten että paikallisten yritysten etu, että kuntien tekemissä julkisissa hankinnoissa on aitoa ja avointa kilpailua. Inhouse-yrityksiä tarvitaan jatkossakin, mutta niiden varjolla ei tule keinotekoisesti vältellä kilpailua, korostaa EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas.
Hankintalain uudistaminen koskettaa paitsi kuntia ja yrityksiä, myös kuntalaisia – käytännössä jokaista suomalaista. Hankintalaki antaa pelisäännöt sille, kuinka kunnallisia verovaroja saa käyttää esimerkiksi ICT-hankintoihin, kiinteistöjen rakennuttamiseen ja ruokapalvelujen järjestämiseen.
Elinkeinoelämän keskusliitto pitää hankintalain uudistamista välttämättömänä. Reilun kilpailun edistäminen ajaa koko kunnan etua, sanoo EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas:
”Tulevan hankintalain iso kysymys kuuluu: millä ehdoilla kunta saa jatkossa ohjata hankinnat omalle yhtiölleen ja millä ehdoin yritykset puolestaan voivat olla niistä kilpailemassa. Kyseessä on 37 miljardin euron kokoinen valtava markkina, johon eritoten paikallisten pk-yritysten olisi tärkeää päästä mukaan tarjoamaan omaa osaamistaan ja luomaan elinvoimaa kotikuntaansa.”
Inhouse-yhtiöiden laajamittainen käyttö on suomalainen erikoisuus
Erityisen merkittävänä EK pitää uusia pelisääntöjä koskien niin sanottuja inhouse-yhtiöitä, joilta kunnat ovat voineet tehdä hankintoja suoraan, ilman kilpailutusta.
Inhouse-yhtiöiden käyttö on paisunut Suomessa mittakaavaan, mikä on kansainvälisesti vailla vertaa. Julkinen sektori ostaa erityisesti tukipalveluja kuten tietotekniikka-, taloushallinto- ja ruokahuoltopalveluita omilta yhtiöiltään ilman kilpailutusta, vaikka markkinoilla on näihin monipuolista tarjontaa ja erikoistunutta osaamista.
”Näin toimien yritykset – myös omassa kunnassa toimivat yritykset ja työnantajat – jäävät taloudellisten kasvumahdollisuuksien ulkopuolelle. Tähän ei pitäisi olla varaa yhdelläkään kunnalla, joka sanoo kantavansa huolta alueensa taloudellisesta elinvoimasta ja työpaikoista”, korostaa Anne Kangas.
Uusi hankintalaki on tuomassa tähän muutoksen. Inhouse-yrityksiä ei olla suinkaan kieltämässä, mutta niiden varjolla ei saisi enää keinotekoisesti kiertää kilpailuttamista. Jatkossa pelkkä nimellinen omistusosuus ei riitä siihen, että kunta voi kilpailutuksen välttää.
Uudistus ei myöskään vaaranna huoltovarmuutta, vaikka näin on julkisuudessakin väitetty. Huoltovarmuuskeskus on itse todennut lausunnossaan, että lakiuudistuksen vaikutukset olisivat päinvastoin positiivisia myös julkishallinnon näkökulmasta, kun kilpailu ja tarjonta lisääntyvät.
Kunnissa toimiville yrittäjille uudistus merkitsee tervetullutta muutosta. Markkinoiden avaaminen tarjoaa elintärkeitä uusi talouskasvun mahdollisuuksia ja kannustaa investointeihin, kustannustehokkuuteen ja innovaatioihin. Kun aidon kilpailun kautta seulotaan paras vaihtoehto, tarkoittaa se myös kuntalaisille parempia palveluita ja verorahojen järkevää käyttöä.