Ilmailualan lakko osoittaa työrauhan ongelmat

10.03.2017

Ilmailualan unionin IAU:n työtaistelutoimet Suomen lentokentillä ovat vastuuttomia ja osoittavat jälleen kerran työrauhalainsäädäntömme isot ongelmat, EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo.

Ilmailualan unioni kohdistaa työtaistelutoimensa lentokentillä paitsi työehtosopimuskiistan osapuoleen Airpro Oy:hyn, niin myös tukilakoilla yrityksiin, joilla on voimassa oleva työehtosopimus sen kanssa. Nämä yritykset ovat täysin ulkopuolisia tässä kiistassa.

– Ilmailualan unioni tukee siis työtaistelussa itse itseään ja on tukilakossa yrityksiä vastaan, joiden kanssa sillä on jo siis tehty työehtosopimus. Tässä käydään valitettavasti eri ay-liittojen välistä valtataistelua matkustajien ja yritysten kustannuksella, Oksala valottaa.

Airpro:n kiista koskee runsasta 400 Ilmailualan unionin jäsentä. Kaikkiaan Airprossa työskentelee 1 250 henkilöä. Tukilakkojen piirissä on noin 2 000 työntekijää. Tukitoimilla vaikeutetaan merkittävästi koko Suomen lentoliikennettä ja voidaan sanoa, että tukitoimet ovat erittäin ylimitoitetut, Oksala painottaa.

Vahinkoja työtaistelutoimista aiheutuu lentomatkustajille ja riidan ulkopuolisille yrityksille lentokentillä. Pelkästään Finnair peruu perjantaina yli 100 lentoa. Lisäksi työtaistelutoimet aiheuttavat merkittävää haittaa muun muassa Suomen matkailualalle.

Kilpailukykysopimukseen on sitoutunut yli 90 prosenttia työtekijöistä. Nämä työntekijät parantavat suomalaisen työn kilpailukykyä nolla-palkankorotuksilla ja työajan pidennyksillä.

– On valitettavaa, että logistiikka-alalta löytyy ryhmä, joka muista työntekijöistä piittaamatta tavoittelee korkeita palkankorotuksia ja on valmis vaarantamaan orastavan kilpailukyvyn ja työpaikat. Suomella ei olisi varaa tällaiseen käytökseen, Oksala sanoo.