Jyri Häkämies: Työn verotus saatava lähemmäksi Ruotsin tasoa

28.01.2015

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää välttämättömänä, että tulevalla vaalikaudella kevennetään rohkeasti työn verotusta. Työllisyys on saatava vahvaan kasvuun, ja sitä voidaan tukea parhaiten keventämällä työn verotusta ja lisäämällä joustavuutta työmarkkinoilla. Samaan aikaan on huolehdittava kilpailukyvystä äärimmäisen maltillisilla palkankorotuksilla.

– Työn verotus tulee painaa lähemmäksi Ruotsin tasoa. Ruotsia pidetään korkean verotuksen maana, mutta tosiasiassa työn verotus on Suomessa huomattavasti kireämpää monissa tuloluokissa. Esimerkiksi 40 000–50 000 euroa vuodessa ansaitsevien ryhmässä ero Suomeen on jopa 7 prosenttiyksikköä, Häkämies muistutti keskiviikkona Helsingissä EK:n järjestämässä puoluejohtajien vaalipaneelissa.

– EK:n tavoitteena on 4 miljardin kevennys palkkaverotukseen seuraavalla vaalikaudella. Tämä ei suinkaan tekisi Suomesta nollaverotuksen maata, mutta Suomi pääsisi lähemmäksi Ruotsin tasoa. Keskituloiselle suomalaiselle EK:n malli toisi 130 euroa enemmän käteen kuukaudessa.

– Työn verotuksen keventäminen olisi piristysruiske taloudelle ja työllisyydelle, ja se toisi myös kaivattua ostovoimaa. Suomessa tunnustetaan jo varsin yleisesti, ettei palkankorotuksiin ole varaa. Työllisyyden ja ostovoiman kannalta saadaan paras lopputulos, kun yhdistetään äärimaltilliset palkankorotukset ja työn verotuksen keventäminen. Tämä olisi kaikille win-win.

Häkämies tähdensi, että poliittiset päättäjät eivät pääse pakoon välttämättömiä säästöpäätöksiä. Hyvinvointiyhteiskuntaa on yritetty pelastaa velalla ja kipurajan ylittäneillä veronkorotuksilla – huonoin tuloksin. Tosiasia on, että väestön ikääntymisestä johtuvat menot kasvavat tasaisesti ja luvassa on suorastaan julkisten menojen hyökyaalto ensi vuosikymmenen lopulla.

– Tästä yhtälöstä ei selvitä ilman säästöjä ja vahvaa talouskasvua. On tehtävä välttämättömät säästöpäätökset ja niiden rinnalla kasvua tukevia ison mittaluokan ratkaisuja. Tarvitaan lisää työtä ja kannusteita. On tosiasioiden tunnustamisen ja rohkeiden päätösten aika.