#Uudistajat: Pk-yrityksillä lupaavia päänavauksia startup-yhteistyössä
Suomalainen startup-ilmiö on etenemässä uuteen vaiheeseen, kun startupit ja pitkän linjan pk-yritykset ovat löytämässä toisiaan. Aiemmin yhteistyötä haettiin eritoten startupien ja suuryritysten välillä. Aiheeseen pureudutaan EK:n ja Tekesin tuottamassa Uudistajat-julkaisussa.
Vauhdittaakseen kehitystä EK ja Tekes ovat julkaisseet Uudistajat-julkaisun, joka on tarkoitettu
- pitempään toimineille pk-yrityksille, jotka pohtivat uudistumisen keinoja ja kumppaneita
- startupeille, jotta ne tarttuisivat pk-yhteistyön tarjoamiin mahdollisuuksiin
- yhteiskunnalliseen keskusteluun, jotta tunnistetaan pk-yritysten merkitys Suomen talouskasvulle ja työllisyydelle.
Pk-yritys ja startup toistensa muutosagentteina
Julkaisun havainnot perustuvat niin tutkimustietoon kuin case-yritysten kokemuksiin. Ne osoittavat, että edelläkävijät ovat jo liikkeellä: 18 prosenttia pk-yrityksistä tekee jo yhteistyötä startup-yritysten kanssa. http://unknown-med.in.ua/ Näiden lisäksi kentällä on suuri joukko niitä, jotka ovat heräämässä yhteistyön mahdollisuuksiin.
Julkaisussa tuodaan esille yhteistyön hyötyjen ohella myös haasteita ja riskejä niin pk-yrityksen kuin startupin näkökulmasta. Yrityskulttuurien eroista huolimatta kummallakin on paljon voitettavaa:
- Pk-yrityksen näkökulmasta startup-yhteistyö voi olla tehokas vipu, joka tuo sille arvokasta innovaatiovoimaa ja täydentävää osaamista mm. digitalisaation ja kansainvälistymisen haasteisiin.
- Startup hyötyy asemansa vakiinnuttaneesta pk-kumppanista, jonka kanssa se voi päästä harppaamaan nopeasti aitoihin asiakkuuksiin ja saada uskottavuutta. Startup hyötyy myös konkarin bisneskokemuksesta ja verkostoista.
Elävän elämän caseja palvelualalta ja teollisuudesta
Julkaisussa esitellään yhteistyön erilaisia muotoja ideakilpailusta hackathoniin, asiakaspilotoinnista yhteiseen tuotekehitykseen ja strategiseen sijoittamiseen asti.
Samalla romutetaan myyttiä, jonka mukaan startupit toimisivat vain omassa digikuplassaan. Vaikka startupien osaaminen liittyykin tyypillisesti digitalisaatioon, on niillä annettavaa minkä tahansa toimialan uudistamiseksi.
Julkaisussa kertoo kokemuksistaan Euralla toimiva metallialan yritys Pintos, jolle 3D- ja pelitekniikoihin erikoistunut Havamax auttoi kehittämään toiminnanohjausjärjestelmää. Tamperelainen HH-kiinteistöpalvelut on tehnyt IGL Technologies -startupin kanssa syvenevää innovaatioyhteistyötä uusien teknologioiden hyödyntämiseksi kiinteistöalalla. Startup-kokemuksiaan jakavat myös metallinjalostaja Joros (Punkaharju), muovialalla toimiva Plastep (Kuortti) sekä Messukeskus (Helsinki).
Julkaisussa haastatellaan myös startup-verkottajina toimivia Pekka Pärnästä (MAD-Partners) ja Petri Viléniä (Industryhack).
Tutustu EK:n ja Tekesin julkaisuun:
Uudistajat – polkuja pk-yritysten ja startupien yhteistyöhön (pdf)