Viidennes yrityksistä valmis lisäämään kesätyöpaikkoja

03.02.2017

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsenyritykset ovat aiempaa vuosia innokkaampia palkkaamaan kesätyöntekijöitä. Lähes viidennes yrityksistä on valmis lisäämään kesäksi töihin otettavien nuorten määrää. Voimakkainta kesätyöntekijämäärän kasvua ennakoidaan rakennusalalla, matkailu- ja ravintola-alalla sekä tutkimus-, suunnittelu- ja konsultointialan yrityksissä.

Virkistyvä talous näkyy myös kesätyöpaikkojen määrässä.

– Yritysten halukkuus tarjota kesätöitä on ilahduttavaa. Kesätyöt ovat win-win-ilmiö. Nuori pääsee tutustumaan työpaikan tehtäviin sekä pelisääntöihin ja yritys saa nuorten tuoreiden ajatusten ohella mahdollisuuden tutustua lähivuosien työntekijöihin, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala.

EK rohkaisee kaikkia jäsenyrityksiään tarjoamaan kesätyöpaikkoja. Tulevan kesän tavoitteena on ylittää 100 000 nuoren kesätyöläisen määrä.

Edellisenä kesänä EK:n jäsenyrityksissä kesätyöjakson suoritti yli 90 000 nuorta. Suurimpia kesätyöaloja ovat kauppa, teknologiateollisuus ja kiinteistöpalvelut. Myös kesäsesongin suositut kohteet matkailun, viihteen ja kulttuurin aloilla palkkaavat paljon kesäapua.

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu sai jatkoa

Ensimmäistä kesätyöpaikkaansa etsivien nuorten keskuudessa suosittu Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu on mahdollista myös ensi kesänä.  Työmarkkinoiden keskusjärjestöt suosittelevat Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman jatkamista vuosille 2017–2019 ja laajentamista niille toimialoille, joilla se ei vielä ole käytössä.

Kesäharjoitteluohjelma on suunnattu peruskoulun yläluokkalaisille, lukiolaisille, kymppiluokkalaisille sekä Valma-koulutukseen osallistuville nuorille

Lukumäärätiedot perustuvat EK:n henkilöstö- ja koulutustiedusteluun. Otospohjainen tiedustelu toteutettiin loka–marraskuussa 2016. Otoksessa oli mukana 2 800 EK:n jäsenyritystä.