Yrityskysely: Pk-yritysten kasvukäänne antaa odottaa itseään
Pk-yrityksillä on takanaan laskevan kysynnän ja heikentyvän kannattavuuden vuosi. Tilanne jatkuu historiallisen haastavana lähikuukausien ajan ja jopa joka kahdeskymmenes pk-yritys varautuu konkurssin mahdollisuuteen. Vuodelle 2025 odotetaan kokonaisuutena lievää kasvua, ilmenee EK:n Pk-Pulssi-kyselystä.
Kuluva vuosi on ollut liiketoiminnan supistumisen vuosi kaikilla Pk-Pulssin mittareilla: pk-sektorin työnantajilla on ollut heikentymistä niin kysynnässä, työpaikkojen määrässä, investoinneissa kuin viennissä.
Varsinkin kysyntä on jatkanut hiipumistaan, eikä korkojen lasku tai inflaation hidastuminen vielä merkittävästi näy yritysten arjessa, tiivistää EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen:
”Kasvukäänne tuntuu siirtyvän aina vain eteenpäin. Tuhansia pk-yrityksiä on ulkoisten shokkien seurauksena syvässä ahdingossa kannattavuus- ja rahoitusongelmien takia. Viidennes yrityksistä ennakoi lähikuukausille toiminnan supistumista. Konkurssin uhkaa kokee 5 prosenttia yrityksistä, mikä vastaa noin 4 000:a työnantajayritystä. Tulos ennakoi sitä, että konkurssit säilyvät viime vuosien ennätyskorkealla tasolla. ”
Vuodelta 2025 pk-sektorin yritykset odottavat maltillista käännettä parempaan niin kysynnän, työllisyyden kuin ulkomaankaupan osalta. Sen sijaan investointikehityksestä povataan edelleen heikkoa.
Nykytilanne on haastava koko maassa. Heikoin tilanne on itäisessä Suomessa, jossa myös ensi vuodesta ennakoidaan lievästi miinusmerkkistä. Muilla suuralueilla odotetaan jo lievää kasvua tai ainakin tilanteen säilyvän jokseenkin ennallaan.
Pk-Pulssin tulokset
Pk-Pulssi on EK:n vuosittain julkaisema yrittäjyysbarometri. Se vetää yhteen pienten ja keskisuurten työnantajayritysten arviot nykytilasta sekä odotukset lähikuukausille ja koko tulevalle vuodelle. Tuoreimpaan kyselyyn vastasi 1 087 pk-sektorin työnantajayritystä marraskuussa 2024.
Nykytilan arvio loppuvuonna 2024
- 21 prosenttia yrityksistä raportoi kysynnän lisääntymisestä ja 46 prosenttia sen vähentymisestä kuluvan vuoden aikana (27 ja 43 prosenttia vuosi sitten).
- Investoinnit olivat kasvaneet 18 prosentilla ja vähentyneet 36 prosentilla yrityksistä (16 ja 35 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämääräänsä oli lisännyt 21 prosenttia ja vähentänyt 29 prosenttia yrityksistä (22 ja 28 prosenttia vuosi sitten).
- Kansainvälistä kauppaa tekevistä yrityksistä 16 prosenttia oli lisännyt ulkomaankauppaa ja 28 prosentilla se oli vähentynyt (17 ja 30 prosenttia vuosi sitten).
- Kannattavuus oli vahvistunut 18 prosentilla ja heikentynyt 51 prosentilla yrityksistä (19 ja 46 prosenttia vuosi sitten).
Tulevaisuuden näkymät: lähikuukaudet ja vuosi 2025
- Lähikuukausien jatkuvuusnäkymät ovat ennallaan vuodentakaiseen verrattuna. 13 prosenttia yrityksistä ennakoi toiminnan laajentuvan ja 19 prosenttia sen supistuvan seuraavan kolmen kuukauden aikana (13 ja 18 prosenttia vuosi sitten).
- 5 prosenttia vastaajista kertoi, että yritys on vaarassa ajautua lähikuukausina konkurssiin (5 prosenttia vuosi sitten).
- Koko vuoden näkymässä 33 prosenttia yrityksistä arvioi kysynnän lisääntyvän ja 28 prosenttia sen vähentyvän (27 ja 30 prosenttia vuosi sitten).
- Kannattavuuden vahvistumiseen uskoi 26 prosenttia ja sen heikentymiseen 31 prosenttia yrityksistä (25 ja 33 prosenttia vuosi sitten).
- 15 prosenttia ennakoi investointien lisääntyvän ja 29 prosenttia niiden vähentyvän ensi vuoden aikana (15 ja 37 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän kasvuun uskoi 23 prosenttia ja vähentymiseen 20 prosenttia yrityksistä (23 ja 19 prosenttia vuosi sitten).
- Kansainvälistä kauppaa harjoittavista yrityksistä 29 prosenttia arvioi ulkomaankaupan lisääntyvän ja 19 prosenttia sen vähentyvän ensi vuonna (27 ja 21 prosenttia vuosi sitten).
- Joka viides työnantajayritys pitää saada lähivuosina siirtymään uuden omistajan käsiin: omistajanvaihdos on ajankohtainen 14 000 työnantajayrityksessä, joissa on yhteensä noin 100 000 työntekijää (13 500 yritystä ja 95 000 työpaikkaa vuosi sitten).