Tytöt valtaavat päiväksi johtopaikat: 17-vuotias Nea Baarman Jyri Häkämiehen työparina

11.10.2017

Tänään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä, tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Jyri Häkämiehen saappaisiin astui 17-vuotias Nea Baarman aikataulusyistä jo eilen, päivän etuajassa. Hän osallistui Jyrin ohjelmaan koko päivän ajan täysvaltaisena työparina. Päivän tapahtumista kerromme tänään, tyttöjen päivänä, lisää twitterissä ja facebookissa.

Suomessa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin lastenhallituksen tytöt valtaavat yhteensä 13 johtopaikkaa . EK:n lisäksi myös Finlaysonissa, Joensuun kaupungissa, Liigassa, Kotipizzassa, Nokiassa, Opetushallituksessa, Orionissa, Supercellissä, SAK:ssa ja Yleisradiossa. Myös pääministeri Juha Sipilä saa tänään 16-vuotiaan neuvonantajan.

Girls Takeover -tempaus on kansainvälinen. Siihen osallistuu yli 600 vaikuttajaa 60 maassa eri puolilla maailmaa.

Nea Baarman

Kuka olet Nea Baarman, EK:n tilapäinen toimitusjohtaja ?

Olen 17-vuotias tyttö Espoosta. Käyn lukion toista luokkaa Helsingin normaalilyseon lukiossa, ja suurin osa vapaa-ajastani menee kouluhommissa. Kun vapaa-aikaa löytyy, tykkään käyttää sen urheilemalla, lukemalla ja järjestötoiminnassa. Pidän myös kerhoa muutaman kerran viikossa ala-asteikäisille lapsille. Toimin Plan International Suomen lastenhallituksen varapuheenjohtajana ja YK-nuorten hallituksessa.

Rakastan vaikuttamista ja koen sen tärkeäksi osaksi elämääni. Aloitin vaikuttamisurani Planin lastenhallituksessa 14-vuotiaana, ja sen jälkeen vastuuvirkoja on kerääntynyt muun muassa YK-nuorista ja Vihreistä Nuorista. Haen tänä syksynä myös Espoon nuorisovaltuustoon ensimmäistä kertaa. Minulle tärkeitä teemoja ovat tasa-arvo, ympäristön suojeleminen, monikulttuurisuus ja kestävä kehitys. Olen todella päämäärätietoinen ja pitkäjänteinen tavoitteideni suhteen. Haluan päästä tulevaisuudessa luomaan uraa politiikassa ja vaikuttamistyössä.

Osallistun Girls Takeoveriin Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen kanssa. Girls Takeover on ainutlaatuinen tilaisuus, koska sen avulla naisten työelämässä kohtaamat vaikeudet saadaan nostettua esiin. Takeover-päivänäni pidän esillä kestävää kehitystä, sillä kestävä kehitys vaikuttaa laajasti myös sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Girls Takeoverin ideana on nostaa puheenaiheeksi tyttöjen ja naisten kohtaamat epäoikeudenmukaisuudet ja epätasa-arvo Suomessa ja globaalilla tasolla. Suurin osa naisiin kohdistuvasta päätöksenteosta on miesten käsissä. Tempauksen avulla haluamme myös näyttää tytöissä ja naisissa piilevän potentiaalin ja sen, että myös tytöillä on mahdollisuus päästä johtaviin asemiin.

Suomessa meillä tytöillä on todella hyvät lähtökohdat ja mahdollisuudet päästä toteuttamaan omia unelmiamme. Näin ei kuitenkaan kaikkialla ole. Sadat tuhannet tytöt maailmassa joutuvat kaltoin kohdelluiksi, naimisiin liian nuorena tai heiltä evätään koulutus ja kunnolliset työolosuhteet. Kehittyvissä maissa tytön toive esimerkiksi poliitikon tai lääkärin urasta jää liian usein vain haaveeksi. Siksi on tärkeää, että Plan International on ottanut tavoitteekseen tyttöjen aseman parantamisen kehitysmaissa. Globaalissa maailmassa jokaisella on vastuu teoistaan.

”You really can change it if you care enough.”

Nea-Bettina Baarman

Lue lisää: https://plan.fi/girls-takeover