Airbus-tulleista lisäkierroksia kauppakiistojen värittämään syksyyn

03.10.2019

Väistyvän komission kauppakomissaari Malmström on luvannut EU:n tarttuvan heti vastatoimiin, mikäli Yhdysvallat ottaa nyt uhkaamansa tullikorotukset käyttöön.

EU ja Yhdysvallat ovat kiistelleet pitkään Airbus- ja Boeing-lentokonevalmistajien tuista. Eilen saatu WTO:n välimiespäätös mahdollistaa Yhdysvaltojen 7,5 miljardin dollarin arvoiset rangaistustullit eurooppalaisille tuotteille. Vaikka kyse on pitkään jatkuneesta WTO-riitaprosessista, kärjistää ilmoitus joka tapauksessa transatlanttisia jännitteitä entisestään.

Maailmankauppajärjestö WTO on jo aiemmin todennut kummankin osapuolen syyllistyneen kilpailua vääristäviin toimiin. EU:n vastavuoroisten rangaistustullien tasosta saadaan päätös ensi keväänä. EU on kuitenkin aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltoihin sopuratkaisun synnyttämiseksi ja lisätullien välttämiseksi. Väistyvän komission kauppakomissaari Malmström on luvannut EU:n tarttuvan heti vastatoimiin, mikäli Yhdysvallat ottaa nyt uhkaamansa tullikorotukset käyttöön. Aikaisintaan lisätullit olisivat voimassa jo 18. lokakuuta.

Yhdysvaltojen julkaisemalla tuotelistalla erityishuomio kiinnittyy EU:n elintarviketuotantoon. Suurimmat iskut osuvat lentokonetukia myöntäviin jäsenmaihin Saksaan, Ranskaan, Espanjaan ja Isoon-Britanniaan. Myös Suomen kohdalla 25 prosentin lisätullit kohdistuvat elintarvikkeisiin, kuten juustoihin ja muihin maitotuotteisiin.

Airbus-tukikiista on alkusoittoa vieläkin jännitteisemmälle loppusyksylle. Autotullien asettamisen takaraja häämöttää marraskuun puolessavälissä. Toteutuessaan niiden vaikutus näkyisi jo suoraan Suomessakin.