ALV-kannan noston voimaantulo 1.9. on yrityksille haastava

Valtioneuvoston päätös yleisen ALV-kannan nostosta 24 %:sta 25,5 %:iin 1.9. alkaen on yrityksille aikataulullisesti erittäin haastava. EK ymmärtää tarpeen tasapainottaa julkista taloutta jo nopealla aikataululla, mutta ALV-kannan muutoksien teko tietojärjestelmiin, kassajärjestelmiin ja hinnastoihin vaatii huomattavia resursseja.

Voimaantulo 1.9. alkaen on herättänyt suurta huolta yrityksissä. Omilla voimilla ei muutoksia monissakaan paikoissa pystytä tähän aikatauluun tekemään ja palveluntarjoajilla on kysyjiä jonoksi asti. Voimaantulon siirto vuoden 2025 alkuun tai edes kuukaudella 1.10. alkaen helpottaisi painetta jo huomattavasti, sekä saattaisi säästää monen kesäloman perumisen, toteaa EK:n välillisen verotuksen asiantuntija Tiina Ruohola.

Verokannan nostamisen toteuttaminen vaatii isoja muutoksia myös Verohallinnon päässä. ALV-ilmoitusta on muutettava.

– ALV-ilmoituksella myynnin raportoidaan verokantakohtaisesti. Muutos tarkoittaa näin ollen väistämättä painetta myös Verohallinnossa, joka on myös esittänyt epäilyksiään aikataulun realistisuudesta. Pienemmän liikevaihdon yritykset voivat antaa ilmoituksiaan myös kvartaaleittain tai vuosittain, kuukausittaisen syklin sijasta. Voimaantulon lykkääminen helpottaisi myös sekä Verohallintoa että kaikkein pienimpiä toimijoita, jatkaa Ruohola.

ALV-kannat ovat olleet Suomessa perinteisesti täysiä numeroita, eikä desimaaleja ole käytetty. Myös tämä aiheuttaa lisähaasteita.

– Helposti ajatellaan, ettei ALV-kannan muutos vaadi klikkausta enempää. Tämä on hyvin virheellinen käsitys. Muutos pitää huomioida eri järjestelmissä, eivätkä erityisesti kaikki vanhemmat järjestelmät välttämättä taivu ongelmitta desimaalilukuihin. ALV-muutos on myös huomioitava hinnastoissa ja sopimuksissa. Toivonkin, että Verohallinto ohjeistaa siirtymäsäännöksistä mahdollisimman nopeasti muutoksen toteuttamisen helpottamiseksi.