Brexitin aiheuttamat käytännön muutokset vasta edessä

30.01.2020

Helmikuun alusta alkaen Iso-Britannia ei ole enää EU:n jäsen. Brexitin konkreettiset vaikutukset alkavat näkyä vasta siirtymäkauden jälkeen, joka jatkuu tämän vuoden loppuun. Siihen asti tilanne säilyy yritysten kannalta nykyisenlaisena.

Britannian EU-erosopimus kattaa ainoastaan sen, miten maan EU-ero toteutetaan hallitusti:

  • EU:n kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet Britanniassa ja Britannian kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet EU:ssa varmistetaan eliniäksi.
  • Britannia vastaa kaikista EU-jäsenyyden aikana tehdyistä taloudellisista sitoumuksista.
  • Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan järjestelyistä on sovittu.
  • Siirtymäkausi jatkuu ainakin vuoden 2020 loppuun. Tänä aikana Britanniassa noudatetaan EU-lainsäädäntöä, vaikka maa ei enää pääse osallistumaan EU:n päätöksentekoon. Yritysten ja kansalaisten näkökulmasta siirtymäkauden aikana tilanne säilyy nykyisenlaisena.

EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta ei ole määräyksiä, vaan neuvottelut käynnistyvät vasta brexitin toteuduttua, todennäköisesti maaliskuussa. Britannian julkilausuttuina reunaehtoina on jättäytyä pois EU:n yhteisistä sisämarkkinoista ja tulliliitosta. Niinpä lähtökohtana on neuvotella Britannian ja EU:n välille vapaakauppasopimus. Kunnianhimoinenkaan vapaakauppasopimus ei korvaa sisämarkkinoita, vaan suhde on etäisempi ja kaupankäynnin kustannukset kasvavat. Nykytilanteeseen tulee joka tapauksessa merkittäviä muutoksia.

Britannian lainsäädännön mukaan siirtymäkautta ei jatketa vuoden 2020 jälkeen, vaikka Britannian EU-erosopimuksen mukaan siirtymäkautta olisi mahdollista pidentää yhden kerran korkeintaan kahdella vuodella. Tästä olisi sovittava viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Poikkeuksellisen tiukan aikataulun takia on mahdollista, ettei kattavaa kauppasopimusta saada neuvoteltua tämän vuoden aikana. Siksi yritysten on syytä varautua myös tilanteeseen, jossa joillakin aloilla EU:n ja Britannian neuvotteluita ei saada päätökseen, vaan ensi vuoden alussa joudutaan sopimuksettomaan tilaan.

Yritysten näkökulmasta epävarmuus ei pääty Britannian EU-eroon, vaan jatkuu siihen asti, kunnes kauppasopimus on saatu solmittua.

Valtioneuvoston kanslian brexit-sivuille päivitetään jatkossa tietoa myös yritysten varautumisesta EU:n ja Britannian välisten neuvotteluiden erilaisiin lopputulemiin.