EK budjettiriihestä: Rakennepäätökset lykkääntyivät jälleen

28.08.2014

 

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on pettynyt, että hallituksen budjettiriihessä ei kyetty tekemään riittäviä päätöksiä kuntien tehtävien karsinnasta, joilla olisi varmistettu keskeisten hyvinvointipalveluiden rahoituspohja ilman rajuja veronkorotuksia myös tulevaisuudessa. Rakennepolitiikkaa koskevassa asiakirjassa hallitus tunnustaa, että nyt määritetyt toimet vähentävät kuntien tehtäviä ja velvoitteita vain noin 350 miljoonan euron suuruisten säästöjen verran. Hallituksen ilmoittava kestävyysvajeen tasapainottaminen edellyttäisi vähintään miljardin euron tehtäväkarsintaa ja lisäksi toinen miljardi kuntien omia tuottavuussäästöjä.

– Luvattiin miljardi, saatiin siitä kolmannes. Päätösten lykkääminen vain pahentaa ongelmaa, sillä tällä menolla kunnat eivät voi kuin nostaa veroja eivätkä vaikeudet ratkea pallottelemalla niitä eteenpäin, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi.

Aalto-yliopiston määrärahan leikkauksen lähes puolittaminen noin 11 miljoonaan euroon on riittämätön mutta myönteisen suuntainen vastaantulo. Oppivelvollisuusiän korottamisesta luopuminen ja siihen varattujen määrärahojen kohdentaminen täsmätoimiin on hyvä ja tosiasiat tunnustava ratkaisu. Toisaalta Suomen tieverkko rapautuu hieman Rinteen esitystä nopeammin, kun hallitus leikkasi perusväylänpidosta 25 miljoonaa euroa lisää.

– Kokonaisuutena jatkuva poukkoilu yksittäisissä leikkauksissa ja veropäätöksissä vie kuitenkin luottamuksen, jonka varassa yritykset investoivat, sanoo Häkämies.

Lisätietoja: johtaja Kai Mykkänen, EK 040 – 5921499