EK lähtee Dubaihin – mitä odotamme YK:n ilmastokokoukselta?
EK:n edustajat Ulla Heinonen ja Janne Peljo ovat lähtökuopissa kohti torstaina alkavaa COP28-ilmastokokousta. Kysyimme heiltä viime hetken tärpit: mikä on kiinnostavinta seurattavaa Dubain kokouksessa ja millaista viestiä EK vie ilmastokeskusteluihin?
YK:n ilmastokokous COP28 pidetään 30.11. – 12.12. EK:sta on paikan päällä seuraamassa kokousta Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen (1. – 4.12.) ja johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo (1.-7.12.).
-
Miten tärkeä Dubain COP28-kokous on kansainvälisten ilmastokokousten sarjassa?
Kyseessä on yksi viime vuosien merkittävimmistä ilmastokokouksista, sillä asialistalla on ensimmäinen maailmanlaajuinen tilannearvio Pariisin sopimuksen etenemiseen.
Tuon tilannekatsauksen sisältö on joka tapauksessa synkkä. Nykyiset ilmastotoimet eivät vie meitä Pariisin sopimuksen mukaiseen 2 asteen tavoitteeseen, saati 1,5 asteeseen.
-
Mitä tuloksia ilmastokokouksen pitäisi tuottaa? Minkä puolesta suomalainen elinkeinoelämä vetoaa?
Olisi välttämätöntä, että maailman valtioille syntyisi yhteinen tilannekuva ilmastokriisin vakavuudesta. Tarvitaan kovaa painetta sen puolesta, että Dubaissa päästäisiin sopimukseen uusista keinoista ilmastotoimien vauhdittamiseksi.
Käytännössä tämä voisi olla esimerkiksi sitoumuksia päästöttömän energiantuotannon kasvattamisesta ja energiatehokkuuden vauhdittamisesta.
Kiinnostavaa on myös se, päästäänkö eteenpäin vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden pelisäännöissä. Se olisi tärkeää yksityisten päästökompensaatiomarkkinoiden kehitykselle. Kysyntä vapaaehtoisille päästökompensaatioille on kasvussa, mutta markkinoille tarvitaan uskottavat pelisäännöt. Niihin YK-neuvotteluista pitäisi saada vetoapua.
-
Suomi saa nyt ensimmäistä kertaa oman paviljongin YK:n ilmastokokoukseen. Miksi EK pitää sitä niin tärkeänä?
Suomella on eturivin osaamista, jota ilmastokriisin ratkaisu ja vihreä siirtymä edellyttävät. On sekä ilmaston että elinkeinoelämän etu, että näitä ratkaisuja kehittävät yritykset pääsevät esille maailman tärkeimmällä ilmastofoorumilla.
Paviljonki palvelee konkreettisella tavalla ilmastoratkaisujen vientitoimintaa eli Suomen positiivisen hiilikädenjäljen kasvattamista. Samalla se on erinomainen tilaisuus markkinoida Suomea uskottavana ja vetovoimaisena investointikohteena, onhan vihreiden investointiaikeiden mittakaava noussut jo yli 200 miljardin euron tasolle.
Business Finlandin toteuttamaa paviljonkia hyödyntävät yli 20 yritystä ja organisaatiota. Yritysvaikuttajien ohella paviljongin ohjelmassa on kova kattaus Suomen ilmastoasiantuntijoita sekä politiikan päättäjiä ministeritasolta alkaen.
-
Lähipäivinä on edessä kohtaamisia kansainvälisten ilmastovaikuttajien kanssa. Millaisia Suomi-teemoja te aiotte itse pitää Dubaissa esillä?
Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ovat kova sana Dubaissa: vuoden 2035 hiilineutraalius sekä keinot sen toteuttamiseksi kuten päästöttömän sähköntuotannon kaksinkertaistaminen.
Samoin kiinnostusta herättää taatusti Suomen etunoja uusissa teknologioissa kuten teollisten päästölähteiden tulppaaminen 2030-luvulla sekä pyrkimys Euroopan johtavaksi päästöttömän vedyn tuottajaksi. Samoin on syytä nostaa esille suomalainen osaaminen siinä, kuinka osamme hyödyntää digitalisaatiota ilmastokriisin ratkaisuissa. Luontokadon ja ilmastonmuutoksen yhteys ja niiden rinnakkainen ratkaiseminen nousevat varmasti esille.
Kansainvälisesti ainutlaatuista on ylipäätään se, kuinka vahvasti Suomen yksityinen sektori on ilmastotoimiin sitoutunut. Esimerkiksi toimialojen laatimat vähähiilisyystiekartat ovat todella kiinnostava benchmark, jota Dubaissa pääsee varmasti esittelemään.
Vihreitä investointeja tilastoivasta dataikkunasta on myös englanninkielinen versio, jonka kautta pystymme hyvin kertomaan Suomen ainutlaatuisista valttikorteista vihreiden investointien sijaintipaikkana.