EK:n Alahuhdan kirje herätti keskustelua

09.06.2015

EK:n hallituksen puheenjohtajan Matti Alahuhdan yritysjohtajille lähettämä kirje herätti vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun.

 

Alahuhta haastoi EK:n 16.000 jäsenyrityksen johdon pohtimaan, millä eri tavoin he voisivat antaa henkilökohtaisen panoksensa Suomen vaikean tilanteen helpottamiseksi.

Ohessa Alahuhdan kirje kokonaisuudessaan.

————————————————–

Hyvä kollega,

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä ovat vedonneet yhteiskunnan eri alojen toimijoihin, mukaan lukien meihin yritysjohtajiin, että luopuisimme omalta osaltamme joltakin osin eduistamme maamme nykyisen vaikean tilanteen helpottamiseksi.

Presidenttimme on näyttänyt tässä esimerkkiä jo pitkään ja pääministerimme on luvannut laskea palkkaansa viidellä prosentilla osana yhteiskuntasopimusta.

Me yritysjohtajat maksamme paljon veroja, mukaan lukien nyt kaudeltaan pidentyvää solidaarisuusveroa. Silti monilla meistä on mahdollisuus antaa tässä tilanteessa vielä enemmänkin, jotta saisimme maamme kriisistä nousuun.

Olen itse päättänyt lahjoittaa vuosittain seuraavan neljän vuoden aikana huomattavan summan pääpainoisesti koulutukseen ja tutkimukseen. Nämä ovat mielestäni maamme tulevaisuuden kannalta hyvin keskeisiä alueita, joiden panostuksia hallitus on nykyisessä yleisessä niukkuudessa päätynyt leikkaamaan varsin paljon.

Toivon, että harkitset nyt kesän aikana, mitä voisit osaltasi, mahdollisuuksiesi mukaan tehdä yhteiskuntasopimuksen toteutuessa. Kyseeseen voisi tulla joko lahjoitus tärkeänä pitämällesi yhteiskunnan alueelle tai palkan alennus. Nyt on siis harkinnan aika ja päätöksesi toteuttamisen aika on sitten, kun yhteiskuntasopimus on tehty. Näin tuemme pääministerimme tavoin tämän tärkeän sopimuksen syntymistä. Sen toteutuminen on ratkaisevan tärkeää maamme saamiseksi nousuun.

Päätöksesi tulee luonnollisesti perustua täysin omaan harkintaasi, mutta olisi erinomaista, jos lähtisimme tähän mahdollisimman laajasti mukaan. Tämä olisi varmasti kaikille paras vaihtoehto. Se olisi myös merkki siitä, että me suomalaiset olemme tässäkin asiassa kansakuntana samassa veneessä.

Kannustavin terveisin,

Matti Alahuhta

Puheenjohtaja,
Elinkeinoelämän keskusliitto