EK:n jäsenyrityksissä satatuhatta lakkoilijaa

18.09.2015

EK:n jäsenyrityksistä keräämien tietojen mukaan noin 97 000 palkansaaja osallistui perjantaina työtaisteluihin eri puolilla Suomea.

Elinkeinoelämän keskusliiton yrityksistä keräämät tiedot kertovat, että useilla toimialoilla hyvin harvat osallistuivat poliittiseen lakkoon, jossa vastustettiin maan hallituksen toimia Suomessa tehtävän työn kilpailukyvyn parantamiseksi.

Johtaja Ilkka Oksalan mukaan valitettavan poikkeuksen tästä pääsäännöstä muodostivat erityisesti paperimiehet ja ahtaajat.

AKT:n, Paperiliiton ja Puuliiton jäsenet ovat olleet lähes poikkeuksetta työtaistelussa. Teknologiateollisuuden mukaan lakkoihin on osallistunut heidän yrityksissään noin 20 000 alan työntekijää. Sen sijaan esimerkiksi kemian prosessiteollisuudessa tuotanto on ollut pääosin käynnissä.

EK:n jäsenyrityksissä työntekijöitä on yhteensä noin miljoona. Näistä siis joka kymmenes (9,7%) osallistui lakkoon.

SAK:n tiedotteen mukaan lähes 300 000 palkansaajaa eri puolilla Suomea osallistui mielenilmaukseen.

– Kun ottaa huomioon, että valtion henkilöstöstä lakkoon osallistui vain nelisenkymmentä työntekijää ja että lakkoiluaktiivisuus kuntasektorilla on selkeästi yksityistä puolta alempi, on selvää että SAK:n ilmoittama luku on vahvasti liioiteltu, toteaa Oksala.

Kuva: STT-Lehtikuva