EK:n pj Veli-Matti Mattila: Tiedonanto irtisanomislaista mittaa lain kannatuksen eduskunnassa

11.10.2018

Lailla irtisanomissuojan rajan pudottamisesta kymmeneen työntekijään on eduskunnan tuki, jos hallitus saa tiedonantokeskustelun jälkeen eduskunnan luottamuksen, Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Mattila arvioi.

Hallitus antaa eduskunnalle ensi tiistaina 16.10. valtioneuvoston tiedonannon lakiesityksestä, joka koskee irtisanomissuojan rajan pudottamista kymmeneen työntekijään. Tiedonanto käsitellään ja siitä äänestetään eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona 17.10.

– On hyvä, että irtisanomislain käsittely tuodaan pikaisesti eduskuntaan demokraattisesti valittujen päättäjien ratkaistavaksi. Eduskunnan äänestyksen tuloksella saadaan päätös suhteettomat mittasuhteet saaneelle erimielisyydelle Suomen hallituksen ja työntekijäjärjestöjen välillä, Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Mattila toteaa.

EK on esittänyt, että oikeus poliittisiin työtaisteluihin rajattaisiin Suomessa samalle tasolle kuin se on muissa Pohjoismaissa. Suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu luottamukseen. Työehtosopimuksilla sovitaan työrauhasta, mutta usein työrauha silti rikkoutuu poliittisiin mielenilmauksiin.

– Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työehtosopimusten voimassa ollessa, Mattila painottaa.